Áno, ale...

Za riaditeľkou piešťanskej nemocnice Máriou Domčekovou prišli vyšetrovatelia a vzali si dokumenty z nákupu predraženého CT prístroja na prešetrenie.

07.11.2014 22:00
debata (15)

Generálna prokuratúra má na stole tri trestné oznámenia, okrem toho generálny prokurátor Jaromír Čižnár pred týždňom vydal pokyn, aby orgány činné v trestnom konaní príslušný tender preskúmali. Opozícia medzitým žiada od ministerstva zdravotníctva zoznam všetkých tendrov, v ktorých zvíťazila firma Medical Group od roku 2006.

To je vcelku slušný frmol, ak si vezmeme, že jeho základom bol jeden tender na jeden prístroj v jednej nemocnici. Pochopiteľne, je jasné, prečo je to tak.

Prokuratúra a polícia konajú, pretože konal predseda vlády, keď vyzval na odchod z funkcií ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú a podpredsedníčku parlamentu Renátu Zmajkovičovú. Dva týždne pred komunálnymi voľbami Robert Fico dal najavo, že vec je vážna. Aj preto sa „orgány“ nemuseli nikoho pýtať na to, či bude vhodné, ak začnú konať (pýtať sa nemuseli ani sami seba v rámci autocenzúry).

Opozícia koná, pretože v prípade Medical Group ide o firmu, v ktorej bol kedysi predseda parlamentu a jeden z najmocnejších ľudí Smeru Pavol Paška. Podľa jej verzie je jasné, že Fico sa tak promptne zbavil Zvolenskej a Zmajkovičovej iba preto, aby chránil niekoho dôležitejšieho. Prijímateľom najväčšej časti zisku z pochybného tendra má byť potom, samozrejme, Paška alebo niekto ním nastrčený (to pre prípad, že by sa žiadna Paškova tichá spoluúčasť nedala preukázať).

Z toho istého dôvodu žiada opozícia prehľad o víťazstvách Medical Group len od roku 2006 – hoci táto firma na trhu pôsobí oveľa dlhšie a Paška sám v nej oficiálne pôsobil do februára 2002. Skúmať sa tu nemá ani tak Medical Group ako skôr Paška, ktorý sa v roku 2006 stal po prvý raz predsedom parlamentu, a Smer, ktorý od roku 2006 prvý raz vládol. Dovtedy Medical Group nijaký tender nevyhrala?

Čo si o tom všetkom pomyslieť? Na jednej strane – áno, určite treba skúmať, čo sa skúmať dá. Nemocnice, dodávateľské firmy aj predražené tendre. Isto je správne, keď polícia vyšetruje a Generálna prokuratúra sa o prípad prioritne zaujíma. Len si, prepánajána, nemyslime, že toto bude to zlepšenie zdravotníctva, po ktorom volajú pacienti, sestry a lekári.

„Najdôležitejšie je, aby sa do budúcnosti zabránilo tunelovaniu zdravotníctva,“ zapája sa do diskusie poslanec KDH a Zvolenskej predchodca na ministerstve Ivan Uhliarik. Svojho času populárne prekrstený na Pentliarika. Takto by sme náš ctený parlament mohli prebrať meno po mene, pričom do zbierky by už chýbal azda iba najväčší zlepšovateľ nášho zdravotníctva všetkých čias, Rudolf Zajac.

Tie tunely a tie dodávateľské a iné firmy, ktoré sa premŕvajú naším zdravotníctvom ako kŕdle supov, to je všetko ich spoločná práca. Ak teraz nemlčia, je to preto, lebo ide opäť len o tupú politiku… Spomeňte si na to najbližšie v čakárni u lekára. Ale iba ak náhodou nemáte problémy s krvným tlakom.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #CT prístroj