Proti menšinám

Neprekvapí, že prezident Andrej Kiska sa chystá referendum, v ktorom má väčšina nedemokraticky rozhodovať o právach menšín, vypísať a aj podporiť. Aj keď vo zvláštnej podobe, pretože petícia, na základe ktorej sa referendum chystá vyhlásiť, žiadala plebiscit s konkrétnymi štyrmi otázkami, nie s ich ľubovoľnou podmnožinou.

12.11.2014 22:00
Andrej Kiska Foto: ,
Prezident Andrej Kiska
debata (66)

Otázka je, či referendum s tromi otázkami bude to isté referendum, ktoré si vyžiadala aliancia fundamentalistov svojou petíciou, ktorá obsahovala štyri otázky. Ide pravdaže o otázku čisto teoretickú. Je nemožné predstaviť si, že by Kiska po tom, ako referendum fundamentalistom najprv sľúbil a neskôr ich nemilo šokoval, keď sa obrátil na Ústavný súd, hlasovanie nakoniec vôbec nevypísal, pretože jednu z tých štyroch otázok vyhlásil Ústavný súd za protiústavnú.

Je nemožné predstaviť si to nielen preto, lebo je jasné, že Kiska sa vo svojom úrade bude snažiť ulahodiť každému. Po strede je to nemožné aj preto, lebo už vieme, že prezident sám na dve z troch otázok hodlá odpovedať kladne. „Sú otázky, pri ktorých mám veľmi jasné stanovisko. Som človek konzervatívny s porozumením toho, čo očakávajú menšiny alebo druhá skupina,“ vyhlásil.

Nevedno celkom, ako sa to porozumenie pre očakávania menšín u neho prejavuje, keď má zároveň také „veľmi jasné stanovisko“. Napríklad v tom, že podstatné meno „manželstvo“ bude možné použiť, iba ak pôjde o muža a ženu. Jedného a jednu, pravdaže. Aliancia katolíckych fanatikov nechce riskovať, že by im ovečky schválili použitie podstatného mena „manželstvo“ na čosi také, čo pod týmto názvom prevádzkujú napríklad pravoverní mormoni, alebo niektorí moslimovia.

Prezident má „veľmi jasné stanovisko“ napríklad aj v tom, že sa párom osôb rovnakého pohlavia nemá umožňovať osvojenie detí a ich následná výchova. Čo je už vážnejšie ako prekáračky o podstatných menách. U nás totiž, na rozdiel od krajín, kde to celkom normálne funguje, nič podobné nik ani nežiada (veď naše zákony ešte ani len nepoznajú niečo také ako „pár osôb rovnakého pohlavia“, nech už by sa volal, ako chcel!), o diskusii na túto a podobné témy ani nehovoriac.

Toto absurdné a nedemokratické referendum samozrejme musí byť proti diskusii. Jeho strojcovia diskutovať nechcú, pretože vedia, ako by skončili. Ich pseudoargumenty môžu byť platné iba v úzkom kruhu rovnako postihnutých jedincov. Mimo tento kruh sú odkázaní na lži, prekrúcanie a citové vydieranie ľudí, ktorí sa nimi nechajú vydierať.

Menšiny, ktorým sa zakazuje čo i len diskutovať o svojich očakávaniach, sa majú tešiť z toho, že niekto má pre ne „porozumenie“. Veď hej, to mali aj inkvizítori, keď s pripravenou fakľou na podpálenie hranice v ruke svojim obetiam sľubovali, že sa za nich budú modliť. Politológ Grigorij Mesežnikov vraj ocenil prezidentovu úprimnosť, pretože „u predchádzajúcich prezidentov nebolo bežné, aby sa takto otvorene vyjadrovali k citlivým spoločenským otázkam“. Dodajme len, že Kiska si na prejav svojej úprimnosti nevybral najvhodnejšiu príležitosť.

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #referendum #Andrej Kiska #referendum o rodine