Čaká sa na zmenu

Výbor Národnej rady pre zdravotníctvo odsúhlasil poslanecký prieskum v nemocniciach v Piešťanoch, Martine a Trenčíne. Ten sa má zamerať na nákupy zdravotníckych prístrojov od spoločnosti Medical Group SK a jej predchodcu Martek Medical od roku 2010.

18.11.2014 22:00
debata (6)

Nový minister zdravotníctva Viliam Čislák má tiež na podnet výboru prešetriť tendre vo všetkých nemocniciach rezortu, v ktorých od roku 2010 zvíťazili spomínané firmy.

Je to viac ako nič, ale na zmenu situácie v zdravotníctve je to ešte stále málo. Podobne, ako na ňu nestačí vymeniť ministerku zdravotníctva a potrestať podpredsedníčku parlamentu.

Ani rezignácia šéfa parlamentu tento stav nerieši, i keď je vítaná. Cynik by si mohol dokonca pomyslieť, že teraz, keď sa Pavol Paška odporúča z kresla predsedu Národnej rady a vráti aj mandát poslanca, bude sa môcť vrátiť k svojmu biznisu v zdravotníctve…

Mimochodom, keď už sme pri tých politických následkoch, čo takto exminister Ivan Uhliarik? Za neho sa nepodpisovali nákupy a prenájmy, (aj) pre ktoré „zdravotnícki pracovníci musia dennodenne nahrádzať vlastnými silami nedostatky systému, ktorý tu zaviedla chobotnica a politická mafia, ktorá prerastá do zdravotníctva“, ako to pred niekoľkými dňami ústami svojej prezidentky charakterizovala Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek?

Ako sme však už povedali, politické následky samy osebe nepomôžu. V zdravotníctve sa musí s okamžitou platnosťou skončiť éra schránkových firiem a dodávateľských spoločností so sídlami v daňových rajoch. Akoby nestačilo, keď tieto firmy vysávajú peniaze zo zdravotníctva pomocou predražených tendrov. Tie financie sú zdravotníctvu v podstate ukradnuté ešte raz vtedy, keď sa doň nevráti ani len symbolický cent prostredníctvom daní, pretože tie nikto z nich u nás neplatí.

Na Slovensku je toľko zdravotníckych zariadení, že je najskôr vonkoncom nemožné, aby existovala možnosť predbežnej kontroly každej zmluvy o nákupe či prenájme zdravotníckej techniky, technológie alebo pomôcok. I keby sa priam na tieto účely zriadil celkom nový úrad, musel by byť obrovský a viac problémov by vyvolal, ako vyriešil. Predsa by však bolo asi užitočné, aby nejaká supervízia vznikla, hoci aj pri zmluvách týkajúcich sa vyšších súm peňazí. Zaváňa to krízovým režimom, ale ako inak, než krízou, nazvať stav, v akom sa naše zdravotníctvo nachádza?

Jedna vec je totiž „useknúť hlavu chobotnici“, ako o tom hovoria zdravotné sestry a pôrodné asistentky, a druhá vec je zaraziť drancovanie zdravotníctva. Namiesto chobotnice je totiž namieste hovoriť skôr o drakovi, ktorému promptne dorastajú odseknuté hlavy. Nebude jedna firma, príde druhá. Nebude jeden kmotor v pozadí, vypracuje sa druhý. Až dokiaľ sa nezmení systém.

Smer ako jediná vládna strana je povinný zaoberať sa zmenou toho systému. Pre život obyvateľov Slovenska je zmena situácie v zdravotníctve oveľa dôležitejšia, ako to, kto bude Paškovým nástupcom v politických funkciách.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Pavol Paška #Medical Group SK #CT prístroj