Nielen obstarávanie

Tak sa zdá, že sa čoskoro dočkáme novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorá má zamedziť nekontrolovaný odliv verejných peňazí do vreciek schránkových firiem.

20.11.2014 22:00
debata (3)

Lepšie by bolo povedať novej novely z dielne druhej vlády Roberta Fica, pretože tento kabinet už jednu takúto novelu priniesol. Vtedy to bola novela Roberta Kaliňáka, dnes je to novela rovno predsedu vlády.

To však nie je podstatné. Podstatné je, či zákon dosiahne deklarovaný cieľ, čiže či sa naozaj podarí docieliť, aby verejné prostriedky nekončili prostredníctvom verejného obstarávania kdesi v daňových rajoch a následne v rukách neznámych osôb. O ktorých je potom namieste myslieť si, že na utajovanie svojej identity majú dobré dôvody. Napríklad preto, lebo sú previazané s politikmi, alebo dokonca ide rovno o činných politikov.

Žiaden zákon nebude dokonalý, pretože žiaden zákon nemôže explicitne vymenovať všetky eventuality, ktoré môžu nastať. To si povedzme, ešte než začneme vymýšľať rôzne spôsoby, akými bude môcť schránková firma XY obísť i túto novelu. Z tohto poznatku však ešte nevyplýva, že by taký zákon nemohol byť aj lepší.

Chvályhodné je, že táto novela je určite prísnejšia ako tá predošlá. Zisťovanie vlastníckej štruktúry sa neobmedzuje na "nadlimitné“ verejné zákazky a neobmedzuje sa iba na víťazov tendrov. Každá obchodná spoločnosť, ktorá sa chce uchádzať o získanie verejnej zákazky, by tentoraz mala preukázať svoju vlastnícku štruktúru až po úroveň fyzických osôb. Akurát, že aj tu nastupujú výnimky.

Výnimkou budú akciové spoločnosti kótované na burzách v štátoch Európskej únie, štátoch združených v Európskom hospodárskom priestore a štátoch OECD a ich dcérske spoločnosti. Dôvodom má byť to, že spoločnosti kótované na burze musia splniť celý rad kritérií, a teda nemôže ísť o "klasické schránkové firmy“.

Kritici pripomínajú, že nie je burza ako burza, navyše ani priestor EÚ či OECD – ako dokladajú aj doterajšie snahy únie o vylúčenie daňových rajov a P.O. Boxov zo "slušného“ obchodovania – nie je dokonalý. A podobných zádrhov sa určite nájde viac. Nezostáva než dúfať, že čo najviac z nich vychytá Národná rada. A že poslanci Smeru nebudú v pokušení zmiesť zo stola každú pripomienku iba preto, lebo prípadne prichádza z opozičných lavíc. Aj keď formálne je autorom novely ich najvyšší stranícky šéf.

Ešte čosi treba dodať. Naozaj musí dôjsť u nás k takému škandálu, aký sa teraz prevalil v zdravotníctve, aby sa čosi začalo meniť? Okrem toho, nie je náhodou už najvyšší čas pozrieť sa na problém schránkových firiem "z gruntu“?

Verejné obstarávanie je jedna vec. Zďaleka to však nie je jediný spôsob, akým zo Slovenska – a konkrétne aj zo zdravotníctva – odchádzajú verejné peniaze do schránkových firiem a daňových rajov. Smola len je, že práve pri týchto veciach by mali byť kritici novely z radov opozície radšej ticho. Napríklad, keď je reč o súkromných poisťovniach… všakže?

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #schránkové firmy