A kde zostala ľudskosť?

Žijeme vo svete, kde i lieky sú tovarom. A nie hocijakým! Produkty farmaceutických spoločností patria medzi tie, ktoré prinášajú najvyšší profit.

21.11.2014 22:00
debata (6)

Vývoj nového preparátu však stojí nesmierne veľa peňazí, a kým sa dostane k pacientovi, prejde dlhou a zložitou cestou. Niektorí sa preto pokúšajú „nájsť skratku“, aby ušetrili.

Napríklad nemeckú verejnosť minulý rok šokoval týždenník Der Spiegel, ktorý priniesol informáciu, že západonemecké farmaceutické koncerny vo vtedajšej NDR testovali množstvo liekov na desiatkach tisíc pacientov, často bez toho, aby o tom dotyční vôbec vedeli. V niekoľkých prípadoch sa testovanie skončilo i smrťou.

Človek si povie: to bolo za totality, dnes sa také niečo nemôže stať, žijeme predsa v demokratickej krajine. Táto oblasť podlieha prísnej kontrole a tí, čo ju vykonávajú musia rešpektovať etické pravidlá. O to viac šokuje, keď si v nemocnici na Slovensku urobia z pacienta pokusného králika. Ak sa niekto rozhodne testovať liek na starom chorom človeku, ktorý je zbavený svojprávnosti a navyše s chabými znalosťami slovenčiny, tak v takomto prípade len ťažko možno hovoriť o nevedomosti, ale ide o zámerné zneužitie bezbranného pacienta.

Odhliadnuc od právnych aspektov celej záležitosti (ak by sa prípad stal v Spojených štátoch, rodina by iste vysúdila nemalé odškodné) zostala nezodpovedaná otázka: A kde zostala ľudskosť?

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #Pacient