Prokurátori sa nudia

Bratislavský krajský prokurátor sa na pokyn generálneho prokurátora bude zaoberať tým, akými slovami europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová vyventilovala na Facebooku svoju frustráciu z výsledkov nedávnej pápežskej synody.

21.11.2014 22:00
debata (32)

Zdá sa, že podľa Jaromíra Čižnára, ktorý takto vyšiel v ústrety Jozefovi Mikloškovi z KDH, sa na bratislavskej prokuratúre nudia z nedostatku práce.

Na slovník Flašíkovej-Beňovej, ktorú pápežská synoda vo výsledku zjavne nenadchla, panujú rôzne názory. Názor, že so „starými černokňažníkmi“ a „chrapúňmi starými“ prekročila čiaru oddeľujúcu kritiku od zbytočného urážania, pritom zďaleka nezastávajú iba horliví kresťania katolíci.

Aj niektorým sekulárne zmýšľajúcim ľuďom sa napríklad môže zdať, že zbytočne priliala olej do ohňa bez toho, aby pritom čomukoľvek pomohla. Ak, tak skôr nahrala svätuškárom, ktorí sa stále hrajú na obete útokov zo strany „militantného ateizmu“ (čoho je samotné Mikloškovo udanie, koniec-koncov, rukolapným dôkazom).

Pravdou je, že ako europoslankyňa a nie celkom neznáma členka Smeru má Flašíková-Beňová oveľa širšiu škálu možností okrem výkrikov na internete. Napríklad apelovať na svoju stranu, aby sa vo vzťahu ku katolíckej cirkvi začala konečne správať ako sociálnodemokra­tická partaj, nie ako zmes socialistov, karieristov a hlinkovcov.

Ale prokuratúra, prepánajána?! Pre podozrenie z trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia?! Vo výleve europoslankyne nebolo ani slovo o viere či o veriacich. Mikloško (a, samozrejme, KBS, ktorá sa promptne pridala svojím ďalším absurdným vyhlásením) jednoducho používa prastarú fintu, akú si dobre pamätáme aj z minulého režimu: kto urazí vysokopostaveného súdruha XY, urazí tým všetkých „jednoduchých a poctivých“ komunistov. A potom sa spisujú petície a aj inak vcelku normálni ľudia, ktorí si ešte včera v krčme rozprávali o súdruhovi XY nelichotivé vtipy, sú odrazu rozhorčení a urazení. Spomenúť môžeme aj vlny rozhorčenia jednoduchých moslimov, vybičovaných fanatikmi z ich radov pri každej možnej zámienke. Napríklad karikatúry proroka, všakže.

A ešte čosi. Ak má byť europoslankyňa podozrivá zo spáchania trestného činu hanobenia…, kam potom zaradiť napríklad odborníkov na sexuálny život ostatných ľudí súrodencov Kuffovcov? Kam zaradiť opakujúce sa nenávistné tirády katolíckych biskupov proti svojim spoluobčanom? Nehovoríme tu o štekoch na Facebooku, ale o oficiálnej politike jednej z najvplyvnejších organizácií na Slovensku.

Keď prokuratúre nestála za stíhanie televízna celebritka, ktorá na Facebooku – keď sme už pri tom – dosť nepokryte vyzvala k násiliu proti celému etniku, potom mal Čižnár Mikloškovi priateľsky poradiť studený obklad na čelo a nohy v teple. Tým skôr, že ten istý Mikloško, ktorý Flašíkovú-Beňovú udal, sa spomínanej televíznej hlásateľky na pôde Národnej rady vehementne zastával.

To, že Mikloško nevie, čo je demokracia, je jedna vec. „Orgány“ by však mali mať oveľa jemnejšiu rozlišovaciu schopnosť. Bez ohľadu na to, komu a prečo sa snažia momentálne zapáčiť.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #prokuratúra #MOnika Flašíková-Beňová #biskupi