Otrasená dôvera

Ďalšia kapitola nekonečného príbehu, v ktorom bol černošský mladík zabitý rukou policajta, sa skončila ako väčšina predchádzajúcich. Súd vyniesol oslobodzujúci verdikt, čo okamžite vyhnalo rozvášnený dav do ulíc.

25.11.2014 22:00
debata

Kendrec McDade, Trayvon Martin či teraz Michael Brown. Tých príbehov je mnoho, menia sa v nich len kulisy – tentoraz to bolo predmestie St. Louis v štáte Missouri – no čo zostáva, je otrasená dôvera v spravodlivosť.

V chudobnom Fergusone bola vždy vysoká zločinnosť, rasové problémy tu však predtým nemali. Pritom až dve tretiny obyvateľov tvoria Afroameričania. Preto je absolútne nepochopiteľné, že len traja z viac ako 50 fergusonských policajtov sú čiernej pleti. Stačila jedna iskra a Ferguson je v plameňoch.

Spojené štáty urobili pre odstránenie rasovej diskriminácie mnoho, no zjavne to nestačí tam, kde sa etnické geto snúbi s vysokou nezamestnanosťou.

Napriek veľkým očakávaniam sa v tejto veci veľa nepodarilo zmeniť ani Barackovi Obamovi. Naopak, štatistiky ukazujú, že za jeho vlády príjem afroamerických domácností klesol o 11 percent, pričom Hispáncom len o 4,5 % a bielym dokonca iba o 3,6 %. Obama sa tak síce do histórie zapíše ako prvý afroamerický prezident, ale zároveň ako prezident, za ktorého sa situácia černošskej komunity zhoršila. Čo nie je bohvieaká vizitka pre bývalého aktivistu, ktorý „svojim“ ľuďom na predmestiach veľkých miest v minulosti pomáhal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ferguson #kriminalita