Špióni a gazdovia

Ej, gazda, gazda. Voľajako sa to na tom politickom záhumienku začína opäť komplikovať.

02.12.2014 22:00
debata (11)

Práca špióna samouka Igora Matoviča, ktorý podľa svojich slov odhalil špinavú prezidentskú kampaň Radoslava Procházku, začína prinášať ďalšie plody.

Prokurátor Generálnej prokuratúry zrušil rozhodnutie vyšetrovateľa zastaviť vyšetrovanie podozrenia zo zločinu skrátenia dane a poistného v štádiu prípravy, pretože vraj bolo vydané v rozpore so zákonom. Zároveň prokurátor začal trestné stíhanie vo veci a obvinil pritom Procházku.

Inými slovami, šéf strany Sieť, ktorý tvrdí, že by sa rád stal „gazdom“ slovenskej pravice, môže teoreticky skončiť ešte skôr, ako sa jeho kariéra začala nejako rozvíjať. Ibaže by nie. Za Procházku síce nikto ruku do ohňa strkať nebude, lenže fakt, že je vo veci namočený niekto ako „obyčajný človek“ Matovič, hrá skôr v prospech šéfa Siete, nie naopak.

Netreba hádam ktovieako pripomínať, ako to celé vypuklo. Po prezidentských voľbách na jar tohto roku, v ktorých kandidoval aj Procházka, sa Matovič vytasil s tým, že Procházkova prezidentská kampaň bola financovaná načierno. Tvrdil, že Procházka si cez neho chcel objednať inzerciu v Matovičových regionálnych plátkoch, ale „bez bločku“. Čiže bez odvedenia dane.

Keď Procházka odmietol test na detektore lži (prístroji, bez ktorého si Matovič očividne nedokáže predstaviť fungujúcu demokraciu), do médií sa dostala nahrávka inkriminovaného rozhovoru, ktorá vraj „nevedno ako“ unikla Matovičovi z jeho laptopu. Procházka priznal, že hlas na nahrávke je jeho, tvrdil však, že rozhovor bol zostrihaný tak, aby z neho vyšiel ako podvodník „v štádiu prípravy“.

Matovič o svojej tajnej nahrávke tvrdí, že vznikla z jeho vlastnej vôle, keď sa rozhodol, že Procházku sám usvedčí. Ak sa teda Procházka cíti byť povolaný stať sa gazdom pravice, potom Matoviča treba pasovať na pravicového agenta Minaříka.

Prvou vecou, ktorá laikovi udrie do očí, je formulácia „v štádiu prípravy“. Niežeby si niečo také laik nedokázal predstaviť. Predsa však: ak má byť prípravou to, že samozvaný agent sám pomenuje to, čo sa tu má pripravovať – v tomto prípade: „Čiže teoreticky aj 90 percent bez dokladu?“ – a korunným dôkazom má byť váš hlas, ako robí: „Uhm,“ potom to celé vyzerá… naozaj neveľmi preukazne.

Druhou vecou, ktorú si treba všimnúť, je formulácia, že rozhodnutie o zrušení stíhania bolo zrušené preto, lebo nebolo vydané v súlade so zákonom. Z toho totiž vyplýva, že problémom mohli byť formálne či procesné chyby. Naopak, vôbec z toho ešte nevyplýva, že Generálna prokuratúra si je istá Procházkovou vinou.

Celá táto operetka bude presne z tých prípadov, pri ktorých sa naozaj neoplatí priskoro stavať na jednu či druhú stranu. Na Procházkovu politickú nedôveryhodnosť a na prinajmenšom čudný pocit, ktorý z jeho doterajšej činnosti vyvstáva, naozaj nepotrebujeme šašov typu Matoviča. Na druhej strane, nie všetko, čo zo seba vypustí taký šašo ako Matovič, musí byť zákonite hneď konina

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Radoslav Procházka #Igor Matovič