Snaha vrátiť čas

V prípade privatizácie čas vrátiť nemožno, aj keď aktuálne sa ukazuje, že niektoré rozhodnutia hraničili s podvodom.

05.12.2014 22:00
debata (11)

Napriek tomu je možné sa k tomu vracať, poučiť sa, prípadne, ak sa to dá, hľadať riešenia. Napríklad skutočnosť, že Slovenské elektrárne boli v roku 2006 za druhej Dzurindovej vlády predané značne pod cenu a že pri privatizácii existovali podľa údajného spisu Gorila úplatky, je realita. Tú však už dnes zrejme žiaden vyšetrovateľ nedokáže.

Súčasná vláda napriek tomu ide na tenký ľad, rozhodla sa prehodnotiť privatizáciu elektrární. A to tým spôsobom, že vypovedala talianskemu Enelu zmluvu, podľa ktorej môžu sprivatizované elektrárne prevádzkovať Vodnú elektráreň Gabčíkovo. Dielo síce zostalo v štátnom podniku Vodohospodárska výstavba, ale ten berie len 65 percent tržieb za predanú elektrinu. Zvyšných 35 percent má na základe zmluvy o prevádzke počas 30 rokov putovať Slovenským elektrárňam. Takto sa delí ročne zhruba 100 miliónov eur.

Zo zmluvy o prevádzke Gabčíkova vyplývajú ďalšie povinnosti elektrární, ktoré od roku 2006 ovláda cez balík 66 percent akcií Enel. Práve pre neplnenie podmienok súvisiacich napríklad s opravami Gabčíkova vláda vypovedala elektrárňam zmluvu o prevádzke.

Ihneď po tomto kroku sa objavili názory o tom, že sa to skončí podobne ako pri snahe zakázať zisk zdravotných poisťovní, ktorá sa napokon ukázala ako protiústavná.

Rovnako však možno špekulovať aj opačným smerom. To, že vláde ide o návrat Gabčíkova do rúk štátu, hovorí Robert Fico už roky. Na tento krok sa vláda pripravovala. V lete dokonca polícia urobila raziu v Slovenských elektrárňach a je možné, že hľadala práve podklady, ktoré neskôr na súde bude môcť použiť ako dôkazy vedúce k oprávnenosti vypovedania zmluvy.

To, že Enel výpoveď pri Gabčíkove napadne na súde, je viac ako isté. Aj elektrárne majú svoje argumenty o opravách na Gabčíkove. To, ako celý spor dopadne, je teraz vo hviezdach. Rozhodnúť môže pokojne kvalita právnikov na oboch stranách.

Súčasťou špekulácií je aj fakt, či štát krokmi pri Gabčíkove cielene neznižuje hodnotu elektrární v čase, keď sa Enel usiluje svojich 66 percent akcií Slovenských elektrární predať. Pikantné je, že záujemcami o naše elektrárne sú štátom ovládané firmy z Maďarska a Česka. Aj keď na druhej strane ani taliansky Enel nie je žiaden rýdzo súkromný vlastník a pritom pri privatizácii sme toľko počúvali demagógie o tom, že štát je najhorší vlastník na svete… Všade nie je, iba u nás je?

O tom, že elektrárne sa predali pod cenu, však niet pochýb. Taliani ich kúpili za 840 miliónov eur teraz ich predávajú vraj za 3,6 miliardy! Áno, bol tender a Taliani dali najlepšiu cenu. O tendri však hovorí údajný spis Gorila, ktorý opisuje korupčné praktiky.

Dobrý hospodár nepredáva za každú cenu. Faktom však tiež je, že ani netuneluje vlastnú firmu, čo sa v štátnych podnikoch dialo. Lenže riešenie nie je všetko predať, ale lepšie sa starať.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Enel #Vodná elektráreň Gabčíkovo