Zásadné rozhodnutie

Rozhodnutie Ústavného súdu, že povinné očkovanie nie je v rozpore s Ústavou SR, je dôležitým judikátom, ktorý prichádza v pravý čas. Kampaň proti vakcinácii je u nás v plnom prúde a najmä prostredníctvom internetu sa rýchlo šíri ďalej.

11.12.2014 22:00
debata (1)

Jej odporcovia o. i. tvrdia, že povinné očkovanie je prežitok minulého režimu. Ako však ukázal vlaňajší prieskum Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, ak by vakcinácia detí u nás nebola povinná, tak by iba 77 percent rodičov dalo svoje dieťa zaočkovať.

V prípade že by zaočkovanosť skutočne klesla na túto úroveň, hrozil by návrat viacerých nebezpečných nákazlivých chorôb, ktoré sa v minulosti podarilo prakticky eliminovať. Ak zoberieme do úvahy, že sa v posledných rokoch očkovanie u nás znížilo (z 98 na 95 %), a to napriek tomu, že je stále povinné, ľahko si možno predstaviť, čo by nasledovalo, keby Ústavný súd rozhodol inak.

Ak si niekto naozaj myslí, že povinné očkovanie je prežitok, stačí si pozrieť štatistiky OSN a UNICEF. Kým na Slovensku umrie len sedem detí z tisíc, v subsaharskej Afrike, napriek výraznému zlepšeniu, stále zomiera až 103 detí z tisíc. Iste, mnohé závisí od životných podmienok, no ak by ich zaočkovali, šancu na prežitie by mali oveľa vyššiu.

Antivakcinančné hnutie ťaží z toho, že ľudia sú náchylní veriť rozličným konšpiračným teóriám. Napriek tomu, že sa iba ťažko diskutuje s tými, čo sú presvedčení, že Downov syndróm (genetické ochorenie) môžu spôsobiť vakcíny, treba s nimi viesť dialóg. A presviedčať ich, že výhod, ktoré prináša očkovanie, je oveľa viac ako prípadných nežiaducich účinkov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #Úrad verejného zdravotníctva #Ústava SR