Svet ako peklo

Zatiaľ čo celý svet debatuje o zisteniach týkajúcich sa mučenia zajatcov a podozrivých z terorizmu vo väzniciach a ilegálnych zariadeniach CIA, americký Kongres navrhuje a prezident Barack Obama oznamuje, že podpíše zavedenie sankcií Spojených štátov proti predstaviteľom Venezuely. Dôvodom je potláčanie ľudských práv.

12.12.2014 22:00
debata (18)

Diplomati Ruskej federácie, čiže krajiny, ktorej zákony otvorene potláčajú práva menšín a ktorá pri svojej nepriateľskej politike voči Ukrajine, ale aj voči Európskej únii hľadá a nachádza spojencov medzi všemožnými extrémistami, rasistami a fašistami, koľko sa ich len v Európe nájde, medzitým škodoradostne ukazujú prstom na USA: „Vidíte, a títo nám majú čo rozprávať o ľudských právach?!“

Spoluzakladateľ poľskej sociálnej demokracie a bývalý prezident Aleksander Kwaśniewski, ktorý v predchádzajúcej dekáde umožnil, aby americká tajná služba na území Poľska zriadila tajnú väznicu, sa tvári prekvapene a pobúrene. Podobne ako predstavitelia Litvy, ktorí teraz žiadajú Washington, aby im výslovne potvrdil či vyvrátil, že práve na ich území CIA niekoho mučila.

Nuž ak si vraj Kwaśniewski kedysi kládol za cieľ prekonať rozdelenie poľskej spoločnosti na komunistov a antikomunistov, potom treba povedať, že ako niekdajší komunista ide žiarivým príkladom. Bývalí členovia vlády prezidenta G. W. Busha a pracovníci CIA – inými slovami, tí, čo mučenie podnietili a schválili, a tí, čo ho vykonávali – sa dnes tvária navlas rovnako pobúrene a prekvapene. „Za ich čias“ im predsa nik kompetentný neprezradil, že ak napríklad jedného zo strojcov útokov z 11. septembra Chálida Šajcha Muhammada na území Poľska (ale aj kdekoľvek inde) podrobia viac ako 180 ráz simulovanému topeniu, bude sa to môcť považovať za mučenie…

„Nenávidia nás pre našu slobodu,“ opakoval po páde dvojičiek WTC na adresu islamistov George Bush. Ak to bolo naozaj tak, potom boli islamisti neuveriteľne úspešní. Amerika sa začala svojich slobôd vzdávať z vlastnej vôle (Patriot Act) a spolu s ňou „nová Európa“, čiže štáty, ktoré sa – ako Kwaśniewskeho Poľsko – tak veľmi usilovali prekonať minulosť plnú nezákonností a pohŕdania ľudskou dôstojnosťou, až do nej vhupli opäť. S tým rozdielom, že tentoraz použili vchod napravo a ešte si za to nechali zaplatiť. Napríklad poľská tajná služba vraj dostala za spoluprácu 15 miliónov dolárov.

Darmo si budeme hovoriť, že sa o mučení zajatcov na základniach a v tajných zariadeniach CIA vedelo po celý ten čas (koniec-koncov medzi najhlasnejších kritikov patrili ľudskoprávne organizácie v USA). Správa senátneho výboru zo začiatku tohto týždňa je prelomová. Ak sa chce Obama tváriť ako politik, ktorý ctí medzinárodné právo, potom musí podporiť vyšetrovanie, ktoré sa tentoraz – nie ako to spred šiestich rokov – skončí aj obvineniami. Dnes to totiž vyzerá, že naozaj žijeme vo svete, v ktorom si nikto nikomu nemá čo navzájom vyčítať. Taký svet by bol však peklom.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #CIA #mučenie