Bezdomovec

Slovensku hrozilo, že bude mať najstaršieho bezdomovca v Európe. To by bola riadna hanba, lebo všade inde by si ho vo veľkom ctili a vytvorili by mu tie najideálnejšie podmienky. Zdá sa však, že blamáž bude zažehnaná.

15.12.2014 22:00
debata

Prešovský župan podpíše s Európskou investičnou bankou úver na 25 miliónov eur, aby zablúdenému postavili dôstojnú strechu nad hlavou.

Reč je o mužovi, ktorého pozostatky našli v roku 2006 v priam neuveriteľne zachovanej, poldruhatisícročnej hrobke pri Poprade. Dosiaľ sa nevedelo, kde nájde nový domov, presnejšie, kde na to vziať peniaze. Inde v civilizovanom svete by takú senzáciu už dávno so všetkou slávou sprístupnili verejnosti.

Podľa odborníkov ide o rímskeho aristokrata. Pri doterajších predstavách, že sa u nás Rimania zdržiavali pri Dunaji a maximálne si odskočili do Trenčína či na dolné Pohronie, zistenie, že tento vysokopostavený človek bol pod Tatrami, kde zahynul, a jeho druhovia mali čas ho aj s pietou pochovať, je naozaj fantastické! Veď prečo by Nemci vynaložili státisíce eur na výskum a konzerváciu artefaktov, keby neboli presvedčení o mimoriadnom význame tohto objavu?

Čo iné by si mali Podtatranci priať, ak nie to, že okrem krás veľhôr, lyžovačky a termálnych kúpalísk budú návštevníkom ponúkať aj unikátny nález, ktorý prepisuje históriu. Samozrejme, nie v depozite, ale v modernom múzeu. Teraz sa už môže rozbehnúť jeho rekonštrukcia.

Dobrým krokom pre rozvoj cestovného ruchu na Slovensku by bolo vystavenie veľmoža i so súčasťami dreveného sarkofágu v Berlíne a následne vo vynovených pivniciach Bratislavského hradu. Potom nech sa tento bezkonkurenčný svetobežník vráti pod Tatry. Aj s radmi zahraničných turistov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #arechologický nález