Niečo za niečo

Kto dnes zavíta do Kyjeva, určite nemá pocit, že kdesi na juhovýchode krajiny zúri občianska vojna. Napriek tomu, že dnes tam panuje porušované prímerie.

17.12.2014 22:00
debata (9)

Možno iba sústavný rast cien základných potravín v obchodoch avizuje, že hospodárstvo trpí spomínanou krízou a jej dôsledky cíti čoraz viac jednoduchých Ukrajincov na vlastnej koži.

Zatiaľ čo sa denne pokúšajú dôstojne prežiť, politici vládnej koalície pokračujú v politikárčení. V jednom sa však zhodnú: na morálnej potrebe podpory zo zahraničia a najmä na finančných injekciách z rovnakého zdroja. Ibaže aj v tomto prípade musí platiť niečo za niečo. Zatiaľ však neplatí.

Aj preto je zahraničie voči Ukrajine také opatrné. Európska únia a USA totiž do nej investovali nemálo miliónov dolárov a eur. Časť z nich nenávratne zmizla bez efektu v podobe ústavnej reformy a od nej sa odvíjajúcich takých potrebných zmien. Rovnako ako po miliónoch dolárov, ktoré od pondelka v rámci auditu hľadajú v Kyjeve predstavitelia Medzinárodného menového fondu, niet stopy ani po skutočnom „domácom“ kompromise, o ktorom svet denne presvedčujú politické špičky v Kyjeve.

Zatiaľ jediný „efekt“ v doterajšom politickom marazme sú zhoršujúce sa vzťahy Západu s Moskvou a protiruské sankcie, ktoré tvrdo zasahujú aj Ukrajincov na najcitlivejšom mieste – na klesajúcej životnej úrovni.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Kyjev #Ukrajina