Big bang bez lesku

Do roka proroka, hovorí sa žartovne mladomanželom. Čo však povedať na slová Pavla Freša, že do konca roka bude SDKÚ-DS stabilizovaná? Sotva niečo veselé.

18.12.2014 22:00
debata (1)

Po sérii nezmyselných vyhlásení o víťaznom pochode strany súčasným volebným rokom sa môže stať, že jej predseda bude mať tentoraz pravdu. Situácia sa, ak nie v najbližších dňoch, tak iste týždňoch, „zastabilizuje“ tak, že zostane s Ľudovítom Kaníkom celkom sám. Ako tie koly v plote.

Zhodou okolností obaja pochádzajú z Demokratickej strany, ktorá sa až dodatočne pričlenila k Mikulášovi Dzurindovi a Ivanovi Miklošovi. Tí sa už dávnejšie rozlúčili s SDKÚ, hoci ju sami vytvorili ako širokú, stredopravú stranu, ktorá mala pod svojimi krídlami prichýliť liberálov, kresťanov, konzervatívcov, dokonca aj časť zelených a umiernených sociálnych demokratov. Bol to viac-menej úspešný projekt. Ale iba potiaľ, kým SDKÚ bola vedúcou silou v koaličných vládach a tým aj najbližšie k štátnym financiám. Potom to s ňou išlo dolu vodou, Iveta Radičová bola už iba meteorom, ktorý padal na ceste do nenávratna.

Ak niečo politikov a ich podporovateľov na centrálnej i lokálnej úrovni spájalo, určite to neboli spoločné myšlienky, zásady a ideálne ciele, ale záujmy celkom jednoduchého, hmotného charakteru. Svedčí o tom aj súčasný veľký tresk bez lesku, keď funkcionári a členovia nezakladajú jeden nový politický subjekt, ale rozleteli sa na všetky strany s individualis­tickým sloganom: Zachráň sa, kto môžeš!

Napriek tomu príbeh SDKÚ môže byť niečím poučný – pre súčasné i budúce politické strany, ktoré by chceli zopakovať podobný projekt.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #Ivan Mikloš #Pavol Frešo #Mikuláš Dzurinda #Iveta Radičová