Prezidentské vyznamenania

Štátne sviatky ako napr. Deň vzniku Slovenskej republiky slúžia na to, že poskytujú priestor na prihlásenie sa k vybratému historickému odkazu.

13.01.2015 22:00
debata (2)

Pri tejto príležitosti zvykne prezident udeľovať ocenenia ľuďom, ktorí svojimi mimoriadnymi zásluhami prispeli k rozvoju krajiny.

Prezidentské vyznamenania by mali dostávať osobnosti, ktoré v danej oblasti patria k absolútnej špičke, a zároveň sú nespochybniteľnými morálnymi autoritami. Je nutné priznať, že táto požiadavka je v krajine, ktorá v minulom storočí prešla dvoma totalitami, niekedy dosť ťažko splniteľná. Je však na hlave štátu, aby to dokázal.

Tým, že prezident republiky udeľuje vyznamenania, dáva najavo, k akým hodnotám sa on sám hlási. Z tohto hľadiska bol za predchádzajúce prezidenta Gašparoviča výber laureátov v niektorých prípadoch značne kontroverzný.

Čo sa tentoraz nestalo, problém však naďalej pretrváva v tom, že ak má mať nejaký štátny sviatok zmysel, tak si ho nemožno len tak ledabolo pripomínať, kedy sa hlave štátu zachce. Udeľovať vyznamenania 12 dní po termíne dehonestuje 1. január ako deň štátnej samostatnosti.

Ak sa väčšine vrátane prezidenta tento deň spája s niečím iným, možno by bolo vhodné vybrať na udeľovanie ocenení iný dátum.

Odovzdávanie ocenenia má dávať vyznamenanému pocit satisfakcie, ale zároveň tam musí byť aj istá symbolika, že sa tak deje presne v deň štátneho sviatku, ktorý vyjadruje základné hodnoty a tradície, ku ktorým sa hlási slovenská spoločnosť a upevňuje si nimi svoju identitu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #štátne vyznamenanie