Nevyužitá šanca mlčať

O čo ide v referende Aliancii za rodinu, vieme. Aspoň v prvom pláne, keďže v druhom môže ísť o zneužitie referenda na sformovanie novej politickej strany. O čo ide stranám, ktoré sa usilujú robiť z náboženskej viery politický program a štátnu doktrínu (v prvom rade KDH), vieme tiež.

15.01.2015 12:00
referendum Foto: ,
Ilustračné foto
debata (13)

Aj takým politikom, ktorí sa, ako napríklad Béla Bugár, zaklínajú občianskymi princípmi, ale keď príde na lámanie chleba, rodné malomesto v nich vždy zvíťazí nad domnelým európanstvom. A možno ešte aj jedenáste prikázanie maďarských politikov na Slovensku: Nebudeš poznať inej menšiny, okrem maďarskej…

Iba o čo ide v referende politikom Smeru, nevie nik.

Téma LGBTI je pre Smer dlhodobo horúcim zemiakom, ktorý treba vypľuť, len čo naň médiá zavedú reč. Na koľkomže to mieste priorít sa podľa Roberta Fica táto téma nachádzala? Na tritisícom? Isteže. Smer v sebe inkorporuje rôzne prúdy, od progresivistov až po konzervatívcov, ktorí sa k sociálnej demokracii hlásia iba preto, lebo nikomu u nás nenapadlo založiť CSU. A ani elektorát Smeru nie je iný.

Každý, kto chce mať na Slovensku milión a viac voličov, ktorí počujú na heslá o sociálnej spravodlivosti, musí ešte stále rátať s tým, že čo sa každej inej spravodlivosti týka, veci sú zložitejšie. Nechajme teraz úvahy o príčinách konzervatívneho naladenia určitej časti ľavicových voličov u nás. Časy sa menia a možno už čoskoro bude všeličo inak.

Lenže Smer sa nepokúša svojich voličov o niečom presviedčať. Fico vie, že si môže dovoliť označiť práva LGBTI za nedôležité – pretože tak to vníma časť jeho voličov. Vie, že si môže dovoliť posúvať to pred sebou ako tému, ktorú nesmie rovno odmietnuť (vzhľadom na to, k čomu sa hlási), ale nemá chuť ju ani riešiť a riskovať nejaký výkyv v popularite.

Ani Smer ako celok, ani Marek Maďarič, ani hlinkovci v ich strane toto referendum nevymysleli. Téma, ktorej sa vládna strana roky vyhýba, sa odrazu dostala na stôl mimo jej vôle. Navyše nejde o to, práva menšine uznať, ale, naopak, zakázať. Čo teraz?

Vládna strana vajatá. Ešte prv, než Fico oznámil, že voliči Smeru sa majú na referende zúčastniť a že konkrétne odporúčania dá neskôr, niektorí jeho kolegovia vyhlásili, že hlasovať o ľudských právach určite nepôjdu. Teraz sa zasa všetci dušujú, že hlasovať pôjdu, no že sa nepatrí dávať konkrétne návody…

Nie je možné, aby nevedeli, že tu nepôjde o súperenie odpovedí ÁNO s odpoveďami NIE, ale že pôjde o to, koľkí z tých, čo s fanatikmi nesúhlasia, im prídu svojou účasťou zdvihnúť kvórum. Pokúša sa Smer o nejakú verziu šalamúnskeho vykrúcania s tým, že fanatikom nadháňa účasť a potichu dúfa, že nebude dostatočná? Aj za cenu takých patafyzických vysvetlení, aké ponúkol Robert Kaliňák, ktorý sa zúčastní, pretože si vraj ctí tradíciu Novembra 89?

Nie je ťažké predvídať, ako sa zachovajú strany a politici, ktorí majú náboženstvo priamo v programe. Ťažké je predvídať, ako sa zachovajú tí, čo nevyužili svoju šancu aspoň mlčať – keď už nevedia, aká reč sa od nich očakáva.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Aliancia za rodinu #referendum o rodine