122

Nemecká tlač v týchto dňoch informuje o prípade samozvaného princa Marcusa von Anhalt, ktorý pre krátenie daní vo výške 800-tisíc eur pôjde do väzenia na štyri roky.

20.01.2015 12:00
debata

V podstate išlo o to, že do nákladov si započítal šesť luxusných áut, ktoré však používal na súkromné účely. Proces s majiteľom siete nočných klubov trval necelý rok a zjavne mu nepomohlo ani to, že patrí medzi nemeckých prominentov.

Teraz sa vráťme späť na Slovensko. Proces s Róbertom O., ktorý má toho na rováši podstatne viac ako spomínaný daňový únik, sa ťahá už sedem rokov a konečný verdikt je stále v nedohľadne. A zatiaľ čo dotyčná osoba, ktorá čelí obvineniu z vydierania, krádeže, ťažkého ublíženia na zdraví a niekoľkých vrážd si veselo cestuje po svete, na Špecializovanom trestnom súde prebieha už stodvadsiate druhé pojednávanie vo veci!

Justícia takýmto spôsobom vysiela veľmi zlý signál o tom, že domôcť sa spravodlivosti je veľmi ťažké (ak nie nemožné) a bežných občanov utvrdzuje v presvedčení, že zločinci sú u nás viac chránení ako ich obete.

Obštrukcie obžalovaných spolu s procesnými chybami, ktorých sa dopúšťa polícia, prokuratúra a súdy, nielenže otvárajú zločincom brány väzníc, ale tí pre nedodržanie lehôt neraz od štátu napokon vysúdia ešte aj odškodné!

Naša justícia kríva na obe nohy. Aj to je jeden z dôvodov, prečo Slovensko zaostáva. A nielen za Nemeckom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #Róbert O.