Sľuby a odkazy

Šesť rokov sa Barack Obama zaklína heslom, podľa ktorého si vraj ľudia želajú, aby obe strany americkej top politiky viac spolupracovali.

21.01.2015 22:00
debata (7)

Šesť rokov počúva od progresívnej ľavice výčitku, že ľudia v skutočnosti kašlú na to, či demokrati spolupracujú s republikánmi, pretože ich v prvom rade zaujímajú vlastné životy. Trápia ich výsledky politiky, nie melodráma, podľa ktorej najlepšie zákony budú také, nad ktorými si padnú do náručia intelektuál z východu s redneckom zo stredozápadu.

Na siedmy rok Obama do svojej správy o stave únie zaraďuje opäť niečo z progresívnej agendy, ktorá ho dvakrát vyniesla do úradu. Akurát, že kým dosiaľ hrozilo, že sa z nej v Kongrese stane zriedená brečka, teraz môže mať prezident istotu, že z takejto jeho agendy nebude celkom nič. V Kongrese ovládanom republikánmi, ktorí pri počutí návrhu na jemné zvýšenie dane z kapitálových ziskov kričia o triednom boji, šancu mať nebude.

Načo to robí? Podľa niektorých ide o vec imidžu, „odkazu“, ktorý chce po sebe zanechať. Podľa iných sa to demokratom hodí hneď pri výbere kandidáta do budúcich volieb. Obama postavil zaujímavý súbor otázok na Hillary Clintonovú, o ktorej sa všade hovorí, no ktorej názory na nič nikto nepozná…

Na Slovensku budeme čoskoro tiež môcť konfrontovať sľuby s odkazom. Bude to zaujímavé. Strana, ktorá sa tvárila progresívne u nás, napríklad ani len nepredstiera, že by chcela vôbec nejako zdaniť kapitálové príjmy a majetok. A to u nás mal a stále ešte má Smer v parlamente takú pozíciu, o akej sa Obamovi v Kongrese mohlo iba snívať.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama