Zostať, či odísť?

Zostať v druhom pilieri, či z neho vystúpiť?

21.01.2015 22:00
debata (4)

Túto otázku bude musieť zvážiť poldruha milióna sporiteľov, ktorí v systéme majú 6,4 miliardy eur. Pred pár dňami sa začali vyplácať prvé súkromné penzie a dôchodcovia zostali rozčarovaní.

Ukázalo sa, že kto pred desiatimi rokmi stavil na druhý pilier a teraz je v dôchodkovom veku, dostane nižšiu penziu ako ten, čo sa spoľahol len na štát. Hlavný problém tkvie vo vysokých maržiach súkromných poisťovní, ktoré sú pri výplate anuít príliš ziskuchtivé. Vláda sa rozhodla, že systém otvorí, aby si každý zvážil, či zostane alebo odíde. Zároveň však vláda musí najprv rokovať s poisťovňami, aby ich marže išli dole.

Pre toho, kto ide tento rok do penzie, je lepšie druhý pilier opustiť. Pri priemernom plate totiž penzia z prvého štátneho piliera vychádza na asi 420 eur mesačne a kombinovaný dôchodok z oboch pilierov na 400 eur. Reguláciou poisťovní sa tento rozdiel asi úplne nezmaže. Kto trvalo nemá príjem, tiež nemá v druhom pilieri čo robiť.

Odpoveď pre ostatných je zložitejšia. Napríklad nie je vôbec jednoduché odpovedať na otázku, či má 50-ročný muž s podpriemerným, ale pravidelným príjmom opustiť druhý pilier. Do dôchodku mu zostáva asi 13 rokov, potom ho bude poberať napríklad ďalších 15 rokov. Štát teraz posiela každý rok do Sociálnej poisťovne z daní dotáciu miliardu eur, aby bolo na dôchodky. Dotácia sa bude so starnutím obyvateľstva postupne zvyšovať. Ak štát toto tempo vydrží, dôchodok z prvého piliera môže byť aj o 13 rokov naďalej vyšší ako kombinovaná penzia.

Lenže štát tempo vydržať nemusí. Dnes na jedného dôchodcu platí odvody 1,6 zamestnanca. Už v roku 2030 má byť tento pomer 1:1. Ale ak sú poisťovne teraz ziskuchtivé, tak o 13 rokov to nebude inak, hoci o súkromné dôchodky bude potom žiadať viac ľudí a konkurencia ponuky zlepší. Z pohľadu budúcnosti celého dôchodkového systému môže byť slabší druhý pilier problém.

Ak napríklad teraz 50-ročný muž z neho vystúpi, jeho úspory Sociálna poisťovňa použije na výplatu súčasných dôchodkov. O to menej by inštitúciu štát musel dotovať a o to viac peňazí by mohol teraz dávať na iné projekty. Keď pôjde 50-ročný muž o 13 rokov do dôchodku, štát bude musieť namiesto druhého piliera hľadať na jeho penziu iné zdroje. Budú? Štát zatiaľ vie uživiť milión penzistov, dokáže však uživiť aj dva milióny?

Nie je dobré, aby sa úspory v druhom pilieri prejedli a je zle, ak ich preje štát či súkromné poisťovne. Pritom je choré, ak si idú účtovať z úspor ľudí 30-percentnú maržu. Slováci obetovali budúcim penziám veľa! Sprivatizovali sme pod cenu lukratívny tranzitný plynovod, ktorý by si každá iná krajine nechala. Jednorazový výnos sme použili na vytvorenie druhého piliera. O to viac sa potom ľudia museli uskromňovať pri rôznych balíčkoch potrebných na konsolidáciu verejných financií.

Druhý pilier má zmysel, ale pri férovom vyplácaní nasporených súm. Vláda by mala zvážiť možnosť, či by úspory vyplácala Sociálna poisťovňa, ktorá by však každému musela vytvoriť samostatný účet. Dohodu tiež treba hľadať v širšom politickom spektre, aby zmeny odsúhlasila vláda aj opozícia, tak ako sa vlani našla v parlamente široká zhoda na novele, podľa ktorej sa teraz vyplácajú prvé súkromné penzie.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #Robert Fico #II. pilier