Čínski lovci mozgov

Čína zažíva v posledných rokoch masový odlev mozgov. Podľa údajov vplyvného think-tanku Centrum pre Čínu a globalizáciu roku 2013 žilo v zahraničí 8,5 milióna Číňanov, prevažne príslušníkov strednej triedy, pričom do „Ríše stredu“ sa prisťahovalo iba 848-tisíc ľudí.

25.01.2015 15:00
debata (17)

Je preto celkom prirodzené, že výpadok „ľudských zdrojov“, predovšetkým na vyšších akademických postoch, sa snaží nahradiť vedeckými pracovníkmi zo zahraničia. V jej hľadáčiku sa ocitli aj slovenskí vedci.

Slovensko tak popri „tradičnom“ odleve mozgov do Spojených štátov a západnej Európy (pričom nemožno zabúdať ani na Česko) čelí ďalšej výzve.

Žiaľ, doterajší macošský prístup slovenských vlád k vede nedáva veľkú nádej na zmenu. Smer síce už vo svojom programe pred voľbami roku 2006 deklaroval, že „bude vytvárať grantový systém a systém osobitných grantov pre mladých vedeckých pracovníkov a doktorandov s cieľom zastaviť únik mozgov a stabilizovať mladú vzdelanú generáciu“, zostalo však viac-menej iba pri slovách.

Politickým elitám akoby stále nedochádzalo, že odlev mozgov spolu s korupciou sú najväčšími brzdami ekonomiky. My však nielenže nerobíme nič pre to, aby sme zvrátili tento negatívny trend, ale vôbec neriešime otázku aktívnej migračnej politiky, čiže ako prilákať vzdelaných ľudí na Slovensko. Ak nechceme zaostávať, je potrebné zmeniť „brain drain“ v „brain gain“, teda únik mozgov obrátiť na ich získavanie.

Prisťahovalectvo je v podstate indikátorom kvality života. Krajiny, ktoré nie sú atraktívne pre vzdelaných cudzincov, nie sú ani veľmi dobrým miestom na život. Kedy to už konečne pochopíme?

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #odlev mozgov