Zemanov kalkul

Tento rok sa po celej Európe bude konať viacero pietnych akcií, konferencií a výstav pripomínajúcich koniec druhej svetovej vojny. Znovu ožijú spomienky na udalosti spred 70 rokov, ktoré zásadným spôsobom zmenili tvár starého kontinentu, možno poslednýkrát s tými, ktorí prežili útrapy koncentračných táborov, i tými, ktorí ich oslobodili.

27.01.2015 07:00
debata (3)

Je dobré, že sa takéto podujatia konajú, lebo antisemitizmus najmä v strednej a vo východnej Európe je stále značne rozšírený a stále sú medzi nami ľudia, ktorí sú schopní tvrdiť, že žiadne koncentračné tábory, plynové komory a kremačné pece neexistovali a sú len akýmsi výmyslom. Týmto ľudom zjavne nestačí, že najznámejší popierač holokaustu David Irving už pred rokmi prehral súdny spor s historičkou Deborah Lipstadtovou, oni svoju ošúchanú pesničku točia stále dookola…

Horšie je, keď sa spomienka na holokaust zvrhne na naťahovačku o to, koľko štátnikov na podujatie príde. Je to nedôstojné a v takýchto okamihoch by politikárčenie malo ísť bokom. V tomto kontexte vyznieva snaha českého prezidenta Miloša Zemana urobiť si zo spomienkovej akcie prehliadku zahraničných štátnikov ako nanajvýš nešťastná.

Tak ako nie je možné merať utrpenie obetí doteraz najhroznejšej genocídy v dejinách ľudstva, nie je možné merať dôležitosť podujatia počtom prezidentov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #holokaust #antisemitizmus