Kiskov verdikt

Pri utorkovom protestnom pochode Bratislavou odborári v jednom nemali pravdu. Keď Andrej Kiska rozmýšľal, či podpísať novelu Zákonníka práce, nepostupoval pod nátlakom zamestnávateľov.

27.01.2015 22:00
debata (19)

Určite sa rozhodol, ako tvrdia jeho ľudia, na základe vlastného zváženia. A nepochybne aj vlastných podnikateľských skúseností. Nuž, na takéto verdikty hlavy štátu nech si Slováci zvykajú. Aspoň si pán prezident mohol zachovať aké-také dekórum. Keď o tejto citlivej veci rokoval so zástupcami podnikateľov, mal si nájsť trocha času aj na odborárov, či už ho na stretnutie vyzvali priamo, alebo nepriamo.

Návrh novely sa nerodil ľahko. Vláda v niekoľkých bodoch ustúpila, ale hlavného zámeru sa nevzdala: prečistiť poctivé pracovné agentúry od tých menej korektných. To uvítala aj časť zamestnávateľov. A tí, čo brojili a broja proti? Podľa skutkov spoznáte ich… Dosiaľ sa dopúšťajú nielen viacerých trikov a špekulácií, ale aj hrubého obchádzania zákona.

A tak sa pracovné a sociálne podmienky medzi kmeňovými a externými pracovníkmi naďalej prehlbujú. Niekedy až pod ľudskú dôstojnosť. S dočasnosťou zamestnania je to už pomaly ako s niekdajším umiestnením vojsk „bratskej armády“. Viacerí tzv. agentúrni zamestnanci už chodia do „dočasnej“ roboty osem a viac rokov. Bez slušného platu a ostatných nárokov, na ktoré majú právo ich interní kolegovia, hoci sú neraz v rovnakom či v podobnom pracovnom zadelení. Ale tá perfektne nízka nákladovosť…

Dokedy sa budú zamestnávatelia a Kiska odvolávať na nedostatočnú flexibilitu pracovného trhu u nás? Pokiaľ sa nezrušia hoci aj minimálne mzdy a nevrátime sa k misám šošovice? Veď i z toho sa dá najesť?

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #odborári #zákonník práce #Andrej Kiska