Riziká stratégie

O čo najmä ide autorom stratégie zdravia do roku 2030 v súvislosti s druhou etapou rozširovania kompetencií všeobecných lekárov?

01.02.2015 08:00
debata

O pohodlie chronických pacientov, aby nemuseli behať za odborníkmi a radšej sa liečili u známeho „obvoďáka“? A či ušetriť peniaze na špecialistoch, ktorých je navyše mimo väčších miest na Slovensku málo?

Všeobecní lekári sa tomu zrejme nebránia. Pravdaže, majú pripomienku: A čo za prácu navyše? Iste, závisí to aj od toho, na ktoré zo 147 druhov dispenzárnej starostlivosti by si trúfali. A na čo by mali predpoklady, vedomosti a praktické skúsenosti. Lebo v modernej medicíne sa už každý deň vševedovia nerodia. Možno by to šlo s ľahšími formami chronických chorôb, no aj pri nich sa dá ťažko predstaviť, že by pacient nechodil aspoň raz do roka na kontrolu do odbornej ambulancie.

Špecialisti však varujú, a iste nie preto, že by sa báli o svoju prácu: obvodný lekár nemusí postrehnúť zhoršenie na prvý pohľad nekomplikovaného priebehu ochorenia. Dobiehať jeho chybu môže byť riskantné. Otázne teda je, či by sa zvýšené kompetencie mali týkať všetkých všeobecných lekárov, alebo iba vybraných. Ale aj tí by si mali v príslušných odboroch dopĺňať svoje vzdelanie a prax, lebo lekárska veda kráča vo svete dopredu míľovými krokmi. Lenže to by štát tiež niečo stálo…

Aj, či najmä, v zdravotnej starostlivosti platí, radšej dvakrát meraj a raz rež.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #lekári #stratégia zdravia