Veľmi zlé správy

Veľmi zlou správou pre sporiteľov nie je štvrté otvorenie druhého piliera dôchodkového sporenia, ako si to myslí opozícia. Ak je niečo pre ľudí v druhom pilieri veľmi zlou správou, potom je to najskôr poznanie, že naleteli na propagandu, podľa ktorej budú hrdými sporiteľmi.

04.02.2015 22:00
debata (90)

Pre obrovský poisťovací biznis sú iba "kanonfuter“, planktón, ktorý finančné veľryby hltajú po tonách. To je tá veľmi zlá správa, ktorá sa na verejnosť dostala zverejnením prvých dôchodkov z druhého piliera.

Zlé nie je to, že po desiatich rokoch prirodzene nikto z klientov nemohol nasporiť ktovieaké sumy (hádam si len niekto nemyslí, že skutoční boháči potrebujú byť v druhom pilieri?!), a teda ani renta nemohla byť ktovieaká. Zlé je, že sa klienti nedozvedia, ako sa ich renta vyráta, respektíve koľko si z nej odkrojí DSS ako svoju maržu.

Ak by to bolo naozaj 30 percent, ako to vyrátal Inštitút pre finančnú politiku, šlo by o obrovský škandál. Aspoň teda v normálnej krajine, kde majú jasno v tom, čo je to neprimeraný zisk a podobne. Škandálom je však už to, že my to v skutočnosti nevieme a ani sa nedozvieme. K rozličným zlým správam z minulosti – napríklad, že ľudia na Slovensku nie sú považovaní za dostatočne samostatných ani len na to, aby mohli vstupovať či vystupovať z druhého piliera podľa svojho uváženia a nie podľa úvah aktuálnej väčšiny v parlamente – sa tak pridružila táto najnovšia.

V skutočnosti nejde o to, či máte dostatočne veľký príjem. Nasporiť si v druhom pilieri môžete, koľko chcete. Aj tak sa však nedozviete, koľko z toho si správca vašich "úspor“ pekne oddelí pre seba. A vám rozráta dôchodok, akoby ste mali s gruzínskymi pastiermi preháňať kozy po Kaukaze ešte najmenej do stodvadsiatky.

Pre Ľudovíta Kaníka to hádam problém nie je, pre "sporiteľov“ však áno. Ak som si aj nasporil veľa, teším sa na vysokú penziu, nie na vysokú odmenu manažmentu DSS.

Nuž a nápady typu – druhý pilier netreba otvárať, stačí, aby sa nízke dôchodky z druhého piliera doplácali z rezervného fondu solidarity – sú ako zo zlej komédie. Takže nám neprekáža, keď súkromné poisťovne znehodnotia beztak nízke úspory ľudí. Neprekáža nám, že v druhom pilieri je množstvo nešťastníkov, ktorí nemajú šancu na dobrú rentu, ani keby si DSS neúčtovali nič. Nech to pekne takto ide celé ďalej, veď na to je tu štátny fond solidarity… Tak to už hej, to sa len bude u nás podnikať!

Byť penzistom v tomto štáte je veľké dobrodružstvo. Celoživotné úspory vašich rodičov zmizli vo vytunelovaných podnikoch, ktoré postavili z ich daní. Ak ste starodôchodca, máte smolu. Ak ste "novodôchodca“, od vás (!) – nie od ekonomicky činných – sa žiada solidarita s ostatnými penzistami pri čachrovačkách s valorizáciami. Ak ste mladší a v prvom pilieri, strašia vás, že váš dôchodok raz nebude ani len taký ako dôchodok vašich rodičov. Ak ste v druhom pilieri, musíte sa zmieriť s tým, že to, čomu drzo hovoria vaše úspory, sú v skutočnosti tak trochu žetóny do lotérie… To všetko sú tie skutočné veľmi zlé správy.

© Autorské práva vyhradené

90 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #dôchodky #dôchodkové sporenie