Revízorka

Stredná Európa má viacero špecifík, jedným z nich je posadnutosť titulmi. Niektorí sú dokonca schopní sa nimi verejne prezentovať napriek tomu, že oficiálne žiadny nezískali. Po príklady nemusíme chodiť ďaleko.

25.02.2015 10:00
debata (3)

V susednom Česku sa Jan Kalvoda (ODA) roky hrdil titulom JUDr., hoci nezložil rigorózne skúšky. Potom tu máme pestrú paletu plagiátorov – maďarským exprezidentom Pálom Schmittom počnúc a bývalým nemeckým ministrom obrany Karlom-Theodorom zu Guttenbergom končiac. Keď však pravda vyplávala na povrch – znamenalo to koniec ich kariéry – buď sami odstúpili, alebo ich okolnosti k odstúpeniu donútili.

Nevedno, či Sylvia Š. L. z obce Branč pri Nitre tak veľmi túžila byť kontrolórkou, keď sa rozhodla neoprávnene používať titul Ing., hoci vysokú školu nikdy neskončila. Alebo možno iba čítala Gogoľovho Revízora a myslela si, že keď to prešlo Chlestakovovi, tak to prejde aj jej a ona sa bude môcť vydávať za „revízorku“. Napokon vyhrala aj konkurz. Lož má však krátke nohy a na podvod sa prišlo. Používanie titulu je síce iba priestupkom, no z morálneho hľadiska nemôže túto funkciu vykonávať.

Absurdné na celej veci je však niečo celkom iné. Naše paragrafy sú niekedy pokrivené tak neskutočne, až rozum zostáva stáť. Starosta ju najprv musí formálne vymenovať a až následne ju môže odvolať na mimoriadnom zastupiteľstve. Tak také niečo by azda ani spomínaný Gogoľ nevymyslel.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vysoká škola #titul