Priznanie

Meno Viliam Fischer sa doteraz spájalo s prvou úspešnou transplantáciou srdca na Slovensku. Niektorí si ho iste pamätajú aj ako sympatizanta HZDS a neúspešného kandidáta na prezidenta.

26.02.2015 22:00
Viliam Fischer Foto: ,
Viliam Fischer
debata (10)

Do dejín sa však definitívne zapíše ako prvý známy lekár, ktorý sa priznal k braniu úplatkov. Je to smutný koniec kariéry špičkového kardiochirurga. Možno povedať, že nik nezdiskreditoval Viliama Fischera viac ako sám Fischer.

Žene, ktorá sa nebála a po smrti svojej matky celý prípad nahlásila polícii, patrí nepochybne obdiv za jej odvahu. Aj keď je otázne, či by sa zachovala rovnako, ak by operácia dopadla úspešne, podstatné je, že to urobila. Bez občianskej guráže sa totiž budeme stále točiť v bludnom kruhu. Stačí sa pozrieť na prieskumy. S korupciou sa u lekárov stretla zhruba štvrtina pacientov, lenže oznamovateľov protispoločenskej činnosti je vari promile.

Zvláštny na celom prípade je však prístup vyšetrovateľov. Zamyslel sa niekto z kompetentných, čo ak to nebol prvý prípad, keď dotyčný lekár zobral úplatok? A čo ak priznanie sa k trojtisícovému všimnému je len „zásterkou“ pre väčšie excesy? Aby sme poznali jasnú odpoveď, prípad by sa mal dôkladne vyšetriť.

Za normálnych okolností by pána doktora „preklepli“ daňováci, porovnali jeho deklarované príjmy s majetkom a v prípade, že by došlo k nezrovnalostiam, majetok mu zhabali. My sme však na Slovensku…

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #úplatky #Viliam Fischer