Vstúpili sme do ESA?

V médiách sa objavila správa, že Slovensko vstúpilo do Európskej vesmírnej agentúry (ESA). Takto prezentovaná informácia je však nesprávna, pretože minister školstva podpísal 16. 2. 2015 iba Zmluvu o európskom spolupracujúcom štáte (PECS).

27.02.2015 15:00
debata

Začatím napĺňania tejto zmluvy sa naša krajina dostala do finálnej fázy prístupového procesu na členstvo v ESA. Slovensko sa teda jej členom ešte nestalo, ale kontúry jeho štartovacej pozície v prístupovom procese do tejto organizácie začali nadobúdať reálnu podobu. Základný časový úsek programu PECS trvá minimálne päť rokov, počas ktorých sa musia uskutočniť rozličné aktivity, najmä úspešne vyriešiť projekty vo výskume, vývoji, transferu nových technológií a v progresívnych oblastiach výroby.

Na nastávajúce päťročné obdobie musia naši odborníci navrhnúť projekty, zabezpečiť ich riešenie a vláda finančné krytie vo výške okolo 1,4 milióna eur ročne. Prostredníctvom tematicky špecifických projektov a najmä ich úspešného vyriešenia sa dá očakávať vrátenie podstatnej časti vložených peňazí, ako aj ich výrazné zúročenie v ďalších rokoch.

Očakáva sa, že by Slovensko mohlo prispieť do rozvoja európskych vesmírnych aktivít realizáciou nových projektov zameraných na riešenie problematiky kozmického počasia, využitie satelitných snímok pri tvorbe databáz informačných systémov o krajine a signálov globálnych satelitných navigačných systémov, ďalej vývoj nových materiálov a technických zariadení pre vesmírne aplikácie.

Päť rokov v programe PECS by malo vytvoriť predpoklady na vstupy do výziev na riešenie projektov vyhlásených ESA. Dosiahnuté výsledky vyhodnotia experti ESA a na ich základe sa posúdi, či je Slovensko pripravené stať sa plnoprávnym členom agentúry, alebo bude ďalej pokračovať v programe PECS. Slovensko teda zatiaľ nemôže byť členom ESA, pretože neabsolvovalo prípravnú etapu s označením PECS. Naša vláda však urobila strategicky dôležité rozhodnutie tým, že schválila a podpísala vstup Slovenska do programu PECS. Teraz bude len na nás, ako sa tejto šance zhostíme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska vesmírna agentúra #veda a výskum