Kiskovo nie a basta

Prezident sa teda rozhodol. Do Moskvy nepôjde a basta! Vraj sa vzhľadom na udalosti na Ukrajine a Kryme nechce zúčastniť na "oslave sily niektorej armády“.

18.03.2015 22:00
debata (154)

Tým, že to Andrej Kiska vyhlásil pred obyvateľmi neďaleko Duklianskeho priesmyku, prejavil istú dávku odvahy, ale podstatne menej zmyslu pre diplomaciu. Napriek tomu, že sa mu núkal kompromis podľa vzoru nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá do Moskvy poletí, ale až 10. mája. Takže zase sme pápežskejší ako pápež?

"Odborníci“ Kiskovi našepkali, aby cestoval s vencom do Kyjeva. Ibaže nerátali s tým, že tam si budú víťazstvo nad fašizmom pripomínať skromne, bez pozývania hostí. A tak hlave štátu ostalo Slovensko. Ôsmeho mája hodlá navštíviť čo najviac vojenských cintorínov a vyzýva ľud, aby ho nasledoval. Opäť mu ktosi poradil novú pi-ár politiku? Lenže vôbec nie je skĺbená s ostatnými organizáciami. Ústredné oslavy sa budú v ten deň konať v Liptovskom Mikuláši, kam sa vlakmi a autobusmi pohrnú odbojári z celej republiky.

Má to ešte jeden háčik. Vlani, keď z pietneho aktu na Dukle Kiska odchádzal akurát pred príhovorom zástupcu ruského veľvyslanectva, prítomní mu pískali a ostatní dodatočne, no dostatočne kriticky povedali, čo si o takomto "geste“ myslia. Ako ho asi privítajú teraz, keď odmietol Slovensko reprezentovať v Moskve? Či sa to niekomu páči, alebo nie, tam každoročne vrcholia oslavy zavŕšenia druhej svetovej vojny v Európe.

Ľudia sa nedajú oklamať. Dobre vedia, že by sa prezident v Rusku nemusel klaňať Vladmirovi Putinovi ani "niektorej armáde“. Ale by si aj v ich mene uctil vyše 63-tisíc vojakov Červenej armády, ktorí svoju bojovú púť hrdinsky ukončili na slovenskej zemi.

© Autorské práva vyhradené

154 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #oslavy #Andrej Kiska