Škatule, hýbte sa

Návrh, aby pacienti s diabetom mellitus druhého typu prešli do kompletnej starostlivosti všeobecných lekárov, je z rovnakého súdka, ako boli mnohé nedávne „reformy“ v našom školstve. Akoby sa niekto ustavičnými zmenami čiastkových pravidiel usiloval vzbudiť dojem, že v rezorte sa niečo hýbe.

19.03.2015 22:00
debata (3)

Ak sa niečo v zdravotníctve hýbe, sú to skôr dlhy nemocníc, ktoré budú musieť byť zasa v budúcnosti vynulované, pretože v opačnom prípade by sa mnohé nechali spadnúť na kolená a zbankrotovali by. Ak sa tam niečo hýbe, sú to položky liekov, ktoré sa v tom lepšom prípade stále preceňujú, v tom horšom majú výpadky. A aby to nebolo málo, výpadky mávajú obyčajne celé skupiny liekov – raz je to kardio, inokedy onko…

No a potom sa hýbu také veci ako teraz s diabetikmi. Pacienti raz nemusia mať žiadanky či odporúčania k špecialistovi, inokedy po ne musia najprv chodiť k svojmu všeobecnému lekárovi. Raz majú platiť za prednostné vyšetrenie u všeobecného, inokedy už nie, pričom sa presne nevie, či majú vôbec na nejaké prednostné vyšetrenie nárok.

Samozrejme, že to nie sú taľafatky a ani sa nedajú jednoznačne rozsúdiť. Vždy sa nájdu dôvody, pre ktoré je existencia žiadaniek vraj zlepšením, alebo, naopak, zhoršením situácie. Rovnako sa dajú pomerne ľahko nájsť dôvody, pre ktoré je platba za presný dátum a hodinu vyšetrenia nežiaduca, alebo, naopak, dôvody pre jej zachovanie.

Ani s cukrovkármi to nie je celkom blesk z čistého neba. Pravdepodobne sa tu vychádza zo správneho predpokladu, že všeobecní lekári by nemali byť znižovaní na úroveň pozeračov do hrdla a predpisovačov acylpyrínu, ktorí musia všetko ostatné, „zložitejšie“, automaticky posúvať do čakární pred ambulancie špecialistov. Otázka len je, prečo by mali začať suplovať špecialistov akurát v prípadoch natoľko závažných a, žiaľ, aj rozšírených, ako je napríklad diabetes.

Proti sú odborníci, proti sú aj pacienti. Proti by mali byť aj samotní všeobecní lekári. Prvé pochybenie, nebodaj s vážnymi či dokonca tragickými následkami, sa obráti proti nim ako bumerang. Navyše v ich záujme je bojovať o iné a bezpečnejšie spôsoby, ako si zlepšiť príjmy, namiesto priberania novej a novej agendy, na ktorú nemôžu mať ani kapacity.

Stále však platí to, čo bolo povedané na úvod. Administratívne „presúvanie škatúľ“ z miesta na miesto nie je dôkazom starostlivosti o rezort. Naopak, skôr to zvýrazňuje bezradnosť úradníkov pri riešení naozaj závažných problémov rezortu.

Keby sa na ministerstve a pridružených úradoch radšej naplno venovali vypiplaniu zákona o vylúčení schránkových firiem z obstarávania tak, aby na pozadí veľkolepého boja s tisícovými úplatkami akosi nezanikali milióny, ktoré medzitým unikajú z nemocníc. Keby sa radšej venovali radikálnemu zlepšeniu liekovej politiky. Pristrihovaniu krídeliek poisťovniam a ich politike… Až potom sa budeme môcť všetci radostne hádať o žiadankách a časenkách.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes mellitus #diabetik