Polovičná radosť

Ak bude cenotvorba potravín pokračovať súčasným tempom, v mäsiarstvach nám raz budú k dvom kilám zadného pribaľovať päťeurovky. Pôst, nepôst, Slováci vo veľkom nakupujú a konzumujú potraviny.

22.03.2015 15:00
debata (4)

Osobitne mäso, najmä bravčové. No nekúp to, keď je také lacné… Vegáni sa chytajú za hlavu.

Čím to je, že na Slovensku po vyše dvadsiatich rokoch sa ceny potravín už niekoľko mesiacov síce pomaly, ale stále znižujú? Žeby naši poľnohospodári a potravinári objasnili záhadu, ako sa dá lacnejšie pestovať, chovať a vyrábať? Alebo si obchodníci konečne vstúpili do svedomia?

Nie, zázraky sa nedejú. Ide prinajmenšom o celoeurópsky úkaz. Stretlo sa tu naraz niekoľko príčin, pre ktoré už nie je dôvod naťahovať cenové struny. Mimoriadne dobrá úroda, dlhodobý pokles cien ropy a v neposlednom rade i embargo proti Rusku. Západoeurópske krajiny sa snažia presmerovať svoje produkty, predovšetkým mäso, do "nových“ členských štátov únie. A tak ceny ťahajú dole.

Iste by bol na Slovensku väčší dôvod na radosť, keby sa nielen naši spotrebitelia, ale vo väčšej miere aj výrobcovia mohli tešiť z obchodovania. Kým však pri výbere rozličných typov potravín rozhodujú cenovky, a nie etikety pôvodu a kvalita, ťažko sa naši farmári pohnú z miesta. Na Západe nevedia, čo s mliečnymi výrobkami, a u nás sa rozbieha petičná kampaň Zachráňme slovenské mlieko.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny