Už nie je vsjo jasno

Karty pri dodávkach ruského plynu do Európy sa zatiaľ nemenia, ale stratégia dôležitých hráčov áno. Slovensko geopoliticky zvyčajne veľa neznamená, ale v prípade plynu, naopak, patrí ku kľúčovým hráčom. Roky sme všetko hrali na to, že jednoducho plyn prichádza z Ruska, a preto treba byť s Moskvou za dobre.

26.03.2015 22:00
debata (12)

Dobré vzťahy garantovali, že Slovensko získa pomerne lacný ruský plyn a budeme profitovať z jeho tranzitu ďalej na Západ. Túto hru však Slovensko v skutočnosti už nehrá. Vyjadreniami síce predstavitelia našej vlády stále vyzdvihujú plynárenskú pozíciu Ruska, ale krokmi už nevychádzame Rusom úplne v ústrety.

Vlani sme uzavreli novú dohodu na dodávky plynu z Ruska a odvtedy sme sa od ruskej energetiky na naše pomery podstatne odklonili. Najmä tým, že sme umožnili spätné dodávky plynu zo Slovenska na Ukrajinu. Kremeľ sa očividne snažil použiť plyn ako účinnú zbraň na presadenie svojich záujmov na Ukrajine. Očakával sa príchod mrazov a nespokojnosť Ukrajincov pri chýbajúcich dodávkach plynu, keďže Rusi stanovili cenu pre nich tak, aby si ruský plyn nemohli dovoliť.

Argument Ukrajincov, že majú alternatívu v podobe dodávok plynu zo Slovenska, však ruskú stratégiu poriadne naštrbil. Rusi sa to snažili eliminovať tým, že na pol roka obmedzili dodávky plynu pre Slovensko takmer na polovicu. Predpokladali, že potom nebudeme mať Ukrajine čo poslať. Lenže zima bola druhý rok po sebe teplejšia ako zvyčajne a uskladneného plynu v Európe bolo dosť. Slovensko navyše zarobilo na jeho preprave na Ukrajinu.

Doterajšie smerovanie geopolitiky sa mení. Slovensko postoje prispôsobuje svojim ekonomickým záujmom. Naša vláda okrem iného za plynový postoj dostala politické body v USA. Za postoj k sankciám nás zase chvália Rusi. Pri plyne však už máme možnosť obrátiť sa na Západ a nemusíme vo všetkom akceptovať stratégie Ruska.

Pripravujeme sa tiež na to, že Moskva postupne utlmí tranzit plynu cez Ukrajinu. Buduje sa plynovod z Ruska do Turecka a ďalej do Talianska. Časť ruského plynu do Talianska ide doteraz aj cez Slovensko. Tiež Nemci ho nemusia tranzitovať len cez Slovensko, ale môžu využiť aj potrubie na dne Baltického mora.

Navyše do Európy sa postupne dostane aj neruský plyn z ložísk pri Kaspickom mori. Potrubia sa už začali budovať a Európska únia si od tohto kroku sľubuje veľa. Slovensko je jej členom a perspektívne na Rusko už nebude pri energiách také naviazané, ako to bolo po dlhé roky. Nič sa však nestane zo dňa na deň, a preto má význam dlhé roky budované vzťahy s Ruskom ekonomicky ešte využiť.

Perspektívy sú však iné. Aj preto slovenskí plynári lobujú za projekt eastring, ktorým sa môžeme potrubiami dostať na Balkán. Slovenské plynovody sa prepojili aj s Maďarskom a stavať by sa malo aj spojenie s Poľskom. Kľúčové je, že neistota okolo vývoja na Ukrajine môže trvať dlho. Otvoriť si pri obchode s plynom viac možností je nateraz jedinou rozumnou odpoveďou.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Rusko #plyn