Bezbranní

Aj keď predstava, že by pilot civilného lietadla mohol byť samovrah, sa spočiatku javila ako veľmi nepravdepodobná, priam absurdná, dnes vieme, že Andreas Lubitz zámerne naviedol Airbus spoločnosti Germanwings do skalného masívu a zabil pritom všetkých pasažierov.

28.03.2015 11:00
debata (5)

To je veľmi znepokojivá správa, lebo proti takýmto situáciám, keď u niekoho nastane skrat, sme prakticky bezbranní.

Spravidla vždy, keď sa stane nejaká tragédia, nasleduje sprísnenie bezpečnostných pravidiel. Dalo sa preto očakávať, že inak to nebude ani po poslednej tragédii v Alpách. A tak sa aj stalo. Aerolínie zareagovali okamžite – odteraz budú musieť byť počas letu nepretržite v kokpite vždy dvaja členovia posádky. Prítomnosť člena palubného personálu síce na potenciálneho samovraha môže pôsobiť preventívne, na druhej strane je však otázne, čo zmôže letuška alebo steward, ktorí riadeniu lietadla nerozumejú.

Ľudia nemajú radi neistotu. Aj keď si človek len veľmi nerád pripúšťa, že môžu nastať nejaké nepredvídateľné okolnosti, prvok náhodnosti nie je možné na sto percent eliminovať. Akokoľvek je to ťažké, jednoducho s tým musíme žiť, lebo ani najdokonalejšie testy pilotov a ani najprecíznejšie bezpečnostné opatrenia nezabránia niekomu, kto sa pomiatol, aby spáchal taký hrozný čin.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #pád lietadla #Germanwings #Andreas Lubitz