Policajné omyly

Mýliť sa je ľudské. Na prešľapy polície, ktoré traumatizujú verejnosť, sa však pozeráme inou optikou. Najmä ak pri nich ide o život. Má nás chrániť a nie omyly vyrábať...

30.03.2015 22:00
debata (5)

Policajná naháňačka, ktorá sa pred dvomi rokmi odohrala na diaľnici D2, sa našťastie skončila bez ujmy na zdraví a traja zo štyroch študentov budú dokonca odškodnení.

Happyend ako z filmu má jednu chybičku krásy – pokrivkáva v ňom logika. Ak Generálna prokuratúra tvrdí, že služobný zákrok príslušníkov Policajného zboru proti mladým ľuďom na diaľnici D2 bol „legitímny a zákonný“, no ministerstvo vnútra zároveň priznáva, že policajti sa dopustili dvoch chýb, pričom minister vnútra dokonca siahol do vlastného vrecka a štedro ich vyplatil, tak si jednoducho protirečia.

Polícia síce konala profesionálne, lenže na základe chybných informácií. V aute nesedel hľadaný vrah, ale štyria nič netušiaci študenti. Ak by niektorá z dvoch guliek vystrelených na auto zranila či nedajbože zabila jedného z pasažierov, bol by verdikt určite iný.

V princípe správne konanie Roberta Kaliňáka tak vlastne rozhodnutie prokuratúry stavia do iného svetla. V podstate ním minister neoficiálne priznáva, že k porušenie základných práv a slobôd došlo.

Problém je v tom, že právo má platiť univerzálne. Nie každý musí mať v budúcnosti toľko šťastia ako táto štvorica.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #polícia #streľba #Robert Kaliňák