Kultík náš každodenný

Andrej Kiska je ako Kremeľ. Povedzte, že sa vám na ňom niečo nepozdáva, a už vás kamarila jeho uctievačov obviní, že ste v službách síl temna.

31.03.2015 22:00
debata (46)

Na internete začne ihneď stádo trollov vykrikovať, že také čosi ako kritický pohľad na prezidenta nemôžete mať iba tak, sami zo seba a za seba. Také niečo musí byť nevyhnutne nadpráca, za ktorú vás určite kráľovsky platí Mordor zo Súmračnej ulice v Bratislave.

Takým ľuďom nevysvetlíte, že kritický pohľad na Andreja Kisku aj Roberta Fica sa nielenže navzájom nevylučujú, ale, naopak, vhodne sa dopĺňajú. Aspoň v hlave priemerne zdravého človeka, ktorého vnútorný život je dosť bohatý na to, aby nepotreboval prežívať (platonický) citový vzťah k voleným zástupcom vlády či štátu. Nevysvetlíte im, že volebný duel Kiska verzus Fico sa skončil už pred rokom tým, že jeden vyhral a druhý prehral. Že keď niekto kritizuje Kisku, Slovenská pošta zato ešte nestiahne z obehu známky s jeho podobizňou a do Prezidentského paláca sa zato ešte nenasťahuje šéf Smeru.

Kritický odstup od nositeľov moci, symbolickej či reálnej, potrebuje pritom slovenská spoločnosť stokrát viac ako slohy na tému: „Môže na Slovensku vyrásť nový Kiska?“ Ak má naša spoločnosť dospieť a konečne raz získať imunitu voči politickému rojčeniu každého druhu, nepostačí, keď budú pomyselné elity servilne zavesené na „toho správneho“ báťušku. Spoločenskou úlohou elít, intelektuálnych či iných, je skrátka nebyť zavesený na nijakého báťušku.

Informácie o tom, že Kiska lieta každý víkend do Popradu vládnym špeciálom a že nás to stojí takmer trojnásobok toho, čo každomesačne rozdá zo svojej prezidentskej výplaty, neznamenajú, že prezident je zločinec, vrah či záškodník. Nie je to na trestné oznámenie ani na zvolávanie protestných zhromaždení. Ani Alojz Hlina mu za to najskôr nepríde vysypať niečo nevábne pred úrad. Je to len – spolu s faktom, že zatiaľ čo doma sa s patričnou publicitou vzdáva platu, v Česku veselo zarába na nebankovkách – doklad o tom, že celá tá hra na „zbohatlíka so svedomím“, ktorý už má dosť a teraz chce rozdávať chudobným, je obyčajným pokrytectvom.

Pokrytectvom, aké, pravda, niektorí prihorliví milovníci šetrenia, minimálneho štátu a minimálneho rozpočtu zvyknú nazývať aj zločinom, ale to je ich vec. Ostatne, väčšina z nich to u Kisku takto nevníma, pretože sú v „jeho tábore“. Zločinne plytvajú iba tí druhí. My nikdy. My máme na to predsa nárok.

Nuž hej. Aj Kiskov predchodca mal nárok jazdiť Seatom na poľovačky a jeho predchodca s dvojplatničkou zasa loviť anakondy. A čo?! Viete si predstaviť, čo by sa v našich médiách dialo, keby Ivan Gašparovič lietal každý týždeň do Poltára vládnym „tryskáčom“ (ak už si teda odmyslíme, že by musel nad rodnou obcou zrejme zoskakovať padákom)?

Niekto má z toho celého pocit trápnosti. A niekto sa zasa pýta, kedyže u nás vyrastie nový Kiska. My sa pýtame, či je horší ďalší pokrytec do počtu v tom dlhom zástupe politických pokrytcov, alebo jeho agilní a agresívni okiadzači.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska