Zubárske výhovorky

Bloček z registračnej pokladnice je dnes v reštauráciách niečo také úplne samozrejmé, že našinca skôr zaskočí, keď mu ho niekde v zahraničí nevydajú.

01.04.2015 12:00
debata (11)

Pritom to nie je tak dávno, keď aj u nás zákazník dostal od čašníka iba paragón, na ktorom boli čiarky a nezrozumiteľné klika-háky.

Keďže povinnosť platiť dane sa vzťahuje na všetkých, neexistuje dôvod, aby pri vydávaní daňových dokladov z registračnej pokladnice platilo množstvo výnimiek. To si pri boji s daňovými únikmi uvedomujú všade.

O to viac prekvapuje, že slovenskí lekári elektronické pokladnice doteraz nemali. Nehovoriac o tom, s akým odporom sa ich zavádzanie u doktorov stretáva. Ak by od pacientov nevyberali v hotovosti peniaze za úkony, ktoré im zdravotná poisťovňa neuhrádza, asi by ich nikto k takémuto kroku netlačil.

Lenže podľa výpočtov Inštitútu finančnej politiky sa ročne takýmto spôsobom kdesi „vyparí“ zhruba 200 miliónov eur, čo pre štátnu kasu nie je zanedbateľná suma. Napokon, aj ministerstvo financií očakáva po zavedení pokladníc dodatočný príjem na úrovni niekoľkých miliónov eur.

Ešte zvláštnejší je však postoj zubárov a špecialistov, ktorí tvrdia, že kvôli pokladniciam budú musieť svoje služby zdražiť. Nemusia, lebo môžu využiť tzv. virtuálne registračné pokladnice.

Keďže už teraz robia veľa úkonov, pri ktorých je nutné doplácať, dá sa to interpretovať aj tak, že za ich hlasným odmietaním registračných pokladníc sa vlastne skrýva priznanie, že doteraz časť peňazí išla bokom.

A len tak mimochodom, keď kúpu registračnej pokladnice zvládli drobní živnostníci, ktorých príjmy sa zďaleka nemôžu rovnať príjmom dentistov, tak to hádam zvládnu aj oni…

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #lekári #zubári #registračné pokladnice