Tiene požiaru

Keby uprostred Bratislavy vyhorel nejaký vychytený bar, tak by sa asi o ničom inom nehovorilo. Ale keď požiar zachváti dve desiatky chatrčí a nielen o strechu nad hlavou, ale doslova o všetko príde dobrá stovka ľudí, z toho polovica detí, väčšina médií to prešla mlčaním.

01.04.2015 22:00
debata (19)

Veď šarišská obec Malcov je ďaleko, preďaleko, kdesi až pri poľskej hranici. Navyše išlo „iba“ o jej rómsku osadu.

Dozvedeli sme sa však aj dobré správy. Našťastie všetci žijú, nik nie je zranený. A čo ešte viac poteší, ostatní Malcovčania na čele s obetavým starostom Stanislavom Gernátom ochotne prinášali postihnutým šatstvo, teplý čaj, jedlo, vyhlásili peňažnú zbierku. Činili sa hasiči z Bardejova a zo Starej Ľubovne aj ľudia z Červeného kríža a civilnej ochrany. Takto odpovedali na nenávistné odkazy zavesené na Facebooku typu, nebuďte blázni, čo tým cigánom pomáhate?! Sami si to zavinili! I tak še da… V tejto dramatickej situácii, keď bola potrebná každá ruka, ešte viac zamrzeli slová z Prešovského samosprávneho kraja: Podľa platnej legislatívy im nemáme ako pomôcť, nie je to v našej kompetencii.

Zhodou okolností malcovský erb tvorí svätý Michal vznášajúci sa nad plameňmi. V rukách zviera známe insígnie meč a váhy. Keď na tretí deň dorazil na požiarovisko splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák, oprávnene označil za kľúčový problém vysporiadanie pozemkov, aby sa na nich mohli začať legálne stavať domčeky a unimobunky. Ako sa však ukázalo, aj po legislatívnej stránke je čo riešiť. Aby bolo v tom slovenskom svete viac spravodlivosti a solidarity.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Malcov