Rasistická opereta

Budeme veľmi zvedaví na výsledky vyšetrovania policajnej akcie vo Vrbnici z minulého týždňa. Inšpekcia ministerstva vnútra a Generálna prokuratúra totiž nemajú ľahkú úlohu: ak by mali svoju robotu vziať vážne, z vyšetrovania budú musieť vyvodiť aj konzekvencie.

07.04.2015 12:00
Vrbnica, Rómovia, policajný zásah Foto: ,
Obyvatelia obce Vrbnica ukazujú novinárom rany, ktoré im mali zostať po policajnom zásahu.
debata (29)

Inak budú len komparzom našej večnej policajnej operety. Takej, v ktorej sú všetci v obecenstve (my) hlupáci, iba policajti sú lietadlo.

Riaditeľ košickej krajskej polície Juraj Leško to zhrnul celkom jednoznačne: „Vo Vrbnici voči osobám neboli použité žiadne donucovacie prostriedky a na mieste zásahu bol prítomný aj starosta. Som zásadne proti tomu, aby zásah polície bol zneužívaný na politický boj.“

Sú teda len dve možnosti. Prvou je tá, že krajský policajný direktor hovorí pravdu. V takom prípade klamú obyvatelia Vrbnice vrátane starostu. Obyvatelia Vrbnice si vyrobili zranenia, aby mohli očierniť statočnú prácu našich policajtov. To všetko v mene politického boja, aby z toho mohol potom niekto „vytĺkať politický kapitál“.

Nechajme nateraz bez odpovede otázku, kto už by len mohol dnes na Slovensku vytĺkať vôbec nejaký, nielen politický, kapitál z toho, že bude Rómov brániť, nie napádať. Podstatné je, že podľa policajnej verchušky sa tu niekto dopustil minimálne pokusu o trestný čin krivej výpovede. Navyše v rámci organizovanej skupiny.

Starosta Vrbnice Jaroslav Tokár, ktorý potvrdzuje verziu tých, čo sa cítia správaním polície poškodení, sa na tom celom zúčastnil ako verejný činiteľ. „Polícia bez dovolenia vstúpila aj na môj dvor – bol to policajt so psom… Keď som žiadal vysvetlenie ako starosta obce, mladý policajt ma ponížil, keď povedal, že pre neho som len Cigán.“

Skrátka, ak krajský policajný riaditeľ Leško hovoril pravdu, potom by mali mať obyvatelia Vrbnice vrátane starostu po chlebe. Očakávame, že budú padať hromadné obvinenia a začne sa hromadné stíhanie…

Aká je tá druhá možnosť? Tiež jednoduchá: riaditeľ košickej krajskej polície klame. Z hľadiska zákona by v takom prípade malo byť vcelku jedno, či klame preto, lebo v mladosti pozeral príliš veľa filmov, v ktorých policajti „zo zásady“ kryjú jeden druhého, aj keby ten druhý mal byť obyčajný rasistický a násilnícky smrad, alebo či nehovorí pravdu preto, lebo sa narodil pred pol rokom a nevie si predstaviť, že by mu podriadení nehovorili o zásahu vo Vrbnici celú pravdu.

Čo myslíte, ktorá z dvoch možností znie hodnovernejšie? Tá, podľa ktorej Rómovia z Vrbnice nemajú čo na práci a tak si hromadne vymysleli policajnú brutalitu – iba preto, aby ich väčšinový „holubičí“ národ nenávidel a pohŕdal nimi ešte viac ako doteraz? Alebo tá, podľa ktorej má časť policajtov u nás pocit, že keď vstúpia do nejakej rómskej obce, odrazu sa ocitnú niekde mimo hraníc Slovenska, kde neplatia zákony ani pravidlá normálnej policajnej práce?

A ešte čosi: myslíte si, že nenávisť a pohŕdanie Rómami vám zabezpečí, že nič podobného sa raz v budúcnosti nemôže prihodiť vám samotným?

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Rómovia #Vrbnica