Clintonovej reparát

Keď Barack Obama pred siedmimi rokmi vyhral v prezidentských voľbách, prepísal históriu. Stal sa prvým afroamerickým prezidentom Spojených štátov.

12.04.2015 22:00
debata (6)

Teraz sa o niečo podobné pokúsi Hillary Clintonová. Ak by v budúcoročných voľbách zvíťazila, stala by sa prvou ženou na tomto poste.

Aj keď v Demokratickej strane momentálne nemá žiadneho silného protikandidáta, cesta do Bieleho domu bude plná prekážok.

Jednou z nich môže byť aj samotný Obama, ktorého popularita od nástupu do funkcie výrazne klesla zo 69 % na momentálnych 47 %. Ten sa v nedeľu vyjadril, že Hillary by bola „excelentnou prezidentkou“. Problém je však v tom, že každé podobné slovo chvály, ako aj fakt, že v minulosti pôsobila v jeho administratíve, môže byť pre ňu príťažou. Napokon aj pred minuloročnými voľbami do Kongresu mnohí demokratickí kandidáti Obamu doslova prosili, aby sa s nimi neukazoval na verejnosti, lebo by to pre nich znamenalo „bozk smrti“. Je preto nepochopiteľné, že Clintonová namiesto toho, aby sa voči súčasnému prezidentovi snažila minimálne vymedziť, počíta s ním v kampani ako s najdôležitejším spojencom.

Podľa posledných prieskumov CNN až šesť z desiatich Američanov tvrdí, že na poste prezidenta chcú vidieť niekoho, kto by prišiel s inou politikou, ako reprezentoval Obama. Fakt, že Clintonová je z toho istého tábora ako súčasný prezident, môže časť voličov odradiť. Navyše iba raz od obmedzenia prezidentského mandátu na dve funkčné obdobia v r. 1951 vyhral voľby kandidát z tej istej strany – bol to George Bush st., ktorého predchodca Ronald Reagan, sa tešil značnej popularite v tábore republikánov aj po tom, čo opustil politiku.

Samotná Clintonová má však ešte jeden značný hendikep. Pre ľavicovejšie orientovaných voličov, najmä mimo veľkých miest, je príliš centristická. V súčasnosti je vnímaná ako veľmi bohatá politička, za ktorou stoja mnohí mecenáši z Wall Streetu. Po kríze v r. 2008 spôsobenej práve nenažratosťou veľkých bánk a v čase prehlbujúcich sa rozdielov medzi malou skupinou superbohatých Američanov a chudobnejúcim zvyškom spoločnosti to nie je práve najlepšia vizitka pre politika z demokratického tábora.

Dávno sú preč časy, keď po skončení funkčného obdobia Billa Clintona v roku 2001 manželia vyhlasovali, že sú na mizine. Dnes si Clintonová účtuje za jednu prednášku 300-tisíc dolárov a celkovo sa jej majetok odhaduje na niekoľko miliónov dolárov.

Voči svojmu predchodcovi, ktorý pomáhal ľuďom z predmestia, je tak v očiach časti verejnosti vnímaná ako bohatá expolitička z New Yorku, ktorá sa chce vyrovnať svojmu manželovi. Navyše jej chýba spontaneita, s akou pred ľudí predstupovali obaja demokratickí predchodcovia.

Do karát jej nehrá ani to, že časy, keď všetky menšiny volili zástupcu demokratov, sú nenávratne minulosťou. Republikáni už dokážu osloviť rovnako Hispáncov, ako aj ostatné minority a v situácii, keď sa im minulý rok podarilo ovládnuť Senát i Snemovňu reprezentantov, budú mať silný „ťah na bránku“. Druhá vec je, že v ich radoch sa zatiaľ nečrtá žiadna výrazná osobnosť.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Hillary Clinton