Odpočet alternatív

Odpočty plnenia programových cieľov sú zvyčajnou položkou každej vlády. Niekto to robí len raz, tesne pred voľbami, ale o to hlučnejšie, iný dáva prednosť pravidelnej výročnej samochvále. Niekto sa komicky snaží o exaktnosť (,,úlohu sme splnili na 70 percent...“), iný sa vyjadruje politicky vágne (,,nie všetko sa nám darí...“).

13.04.2015 22:00
debata (18)

V každom prípade, voľby 2016 sa blížia. Dôkazom však nie je ani tak obligátny odpočet, na ktorý sme si už v podaní Roberta Fica v rôznych podobách zvykli, ako skôr jeho relatívne stručná časť venovaná tomu, čo bude po voľbách.

Hoci táto časť Ficovho prejavu bola naozaj stručná, vonkoncom nebola nedôležitá. Jej obsah možno rozdeliť na dve konštatovania. Po prvé, Smer ráta s tým, že vo voľbách na budúci rok nezopakuje také víťazstvo ako v roku 2012. Po druhé, nájde Smer partnerov do koalície, a ak nie, aká bude alternatíva?

Podmienky v roku 2012 boli iné a do istej miery výnimočné. Smer bol v opozícii a do karát mu hrali zahanbujúce okolnosti, za akých sa rozpadla vláda jeho predchodcov. Na druhej strane podmienky, za akých sa budú voľby konať tentoraz, nebudú pre Smer zďaleka také nepriaznivé, ako by sa mohlo zdať z niektorých parlamentných či televíznych debát. V makroekonomickej oblasti sa Slovensku začína opäť dariť. Máme solídny rozpočet, konsolidované verejné financie, prognózu slušného hospodárskeho rastu… Priaznivé makročísla Smeru umožňujú okrem iného financovať opatrenia z takzvaných sociálnych balíčkov bez ohrozenia stability štátnych peňazí. A balíčky nemajú dôvod nezaberať.

Ak na jeho prvú vládu 2006 až 2010 spadla sekera menom globálna kríza, tentoraz sa bude môcť Fico skôr chváliť tým, ako odstraňoval jej následky. Summa summarum, na jednej strane predpokladá, že sám vládnuť nebude, stále má však dôvody domnievať sa, že aj o rok vyjde z volieb ako nominálny víťaz, ktorý si bude vyberať partnerov. Jeho volanie po "silnej stabilnej koalícii“ je nanajvýš zrozumiteľné: adresátmi volania sú v prvom rade KDH a Most – Híd.

Momentálna, jemne povedané, zdržanlivosť adresátov je pochopiteľná. Hodnotenie Slovenska na začiatku posledného roka druhej Ficovej vlády totiž nemôže byť úplné bez spomenutia večného problému korupcie, katastrofy na pokračovanie menom zdravotníctvo, problému schránkových firiem a príslušného súboru káuz a kauzičiek, ktoré už patria k našim vládam ako dym k ohňu… Je jasné, že túto kašu za premiéra a jeho vládu nikto z opozície fúkať nebude.

Akú reálnu alternatívu však budú mať Ján Figeľ s Bélom Bugárom takto o rok? "Gazdu“ Procházku, ktorý chce "vládnuť“ v rámci pravice aj im samotným? Či nebodaj trio žonglérov Matovič – Sulík – Lipšic? Otázku, aká je na našej scéne reálna alternatíva ľavého či pravého konzervativizmu, pritom nemá v tejto súvislosti zmysel riešiť. Taká totiž nejestvuje.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Robert Fico #Smer #parlamentné voľby