Hry a zodpovednosť

Jedno sa musí nechať. Keď predseda vlády vyzýva na vyvodenie politickej zodpovednosti predsedu jednej z opozičných strán za veci týkajúce sa jeho ministerského pôsobenia, ktoré sa skončilo pred dvoma rokmi, je to ešte i na naše pomery novinka.

14.04.2015 22:00
debata (46)

No a dokonalá novinka by nastala, keby poslanecký klub Smeru v Národnej rade skutočne urobil to, čo v utorok Robert Fico naznačil, a odvolal by Jána Figeľa z postu podpredsedu parlamentu sám – keďže predseda KDH, pochopiteľne, premiérovi vyhovieť nemieni.

Skrátka a dobre, Robert Fico povzniesol svoju taktiku „obrany útokom“ na novú, dosiaľ netušenú úroveň. Keďže každá vládna väčšina je, akosi už z definície, väčšinou, odteraz bude možné, aby každá nová vláda dodatočne politicky trestala opozičných predstaviteľov za veci, ktoré ona sama považuje za trestuhodné?

Aby sme si rozumeli: nejde o to, či Figeľ má, alebo nemá maslo na hlave. Pretože má, a toto maslo nezmizne iba preto, lebo budú teraz všetci z plných pľúc vykrikovať: Široký, Široký! Predstava, že biznis rôznych známych slovenských postáv a postavičiek sa striktne riadi volebnými cyklami, je asi taká naivná ako predstava, že tieto postavy sa v zákulisí rozdeľujú a zbližujú podľa toho, čo si o sebe prečítajú v našich patetických médiách. Alebo čo si vypočujú na tlačovkách, na ktorých sa div do väzenia navzájom neposielajú politici, ktorých kamaráti za oponou zatiaľ spolu „vyrábajú“ peniaze a na všetkom sa dobre bavia.

Stovky firemných reštrukturalizácií, pri ktorých viac-menej vždy niekomu zostali oči pre plač, sa u nás odohrali naprieč dvoma Ficovými vládami, jednou vládou Mikuláša Dzurindu a jednou vládou Ivety Radičovej podľa toho istého „mustra“, teda podľa toho istého zákona. Ak je zlý, treba ho zmeniť, aby sa nemohli vyťahovať peniaze z takej firmy, ktorá neplatí svojim dodávateľom, a aby v poradovníku tých, ktorým prípadne zostanú tie spomínané oči pre plač, nestáli ako prví tí najslabší, čiže veritelia a zamestnanci úpadkovej firmy. O tom, či vládny návrh tieto atribúty spĺňa, by mal parlament diskutovať už dnes.

Váhostav je kauza veľkého kalibru, pretože ide o obrovskú stavebnú firmu, ktorá robila obrovský biznis so štátom. Za Fica aj za toho Figeľa. Otázka, či Figeľova „úsporná“ politika nebola prinajmenšom krátkozraká, pretože k dnešnej situácii dopomohla, je teda úplne legitímna. Stále však platí, že hoci Fico prekopáva loptu na stranu KDH, v tomto bode by mal aj prestať. Ak by poslanci Smeru išli hlasovaním doviesť túto hru do konca, nebolo by to žiadne „vyvodenie politickej zodpovednosti“, no celkom obyčajná svojvôľa väčšiny.

Oveľa dôležitejšia ako tieto politické hry bude aj tak reálna náprava vecí. Na nej by mali v parlamente participovať rozhodne viacerí. Keď už pre nič, tak prinajmenšom preto, lebo nikto z nich, nielen predkladatelia návrhu, sa zodpovednosti celkom zriecť nemôže.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #reštrukturalizácia #Váhostav #Ján Figeľ