Stratený týždeň

Všetko, čo Robert Fico hovorí na adresu Jána Figeľa, by bolo politicky účinné za jedného predpokladu: keby sa poslanci Smeru nechystali odvolaním podpredsedu parlamentu demonštrovať, že keď má niekto dosť hlasov, môže robiť žalobcu, sudcu aj exekútora naraz. Vo chvíli, keď to urobia, karta sa obráti.

17.04.2015 22:00
debata (39)

Figeľ (a v jeho zastúpení vláda Ivety Radičovej) ako politicky obžalovaný, odsúdený aj potrestaný od tej chvíle prestane byť viac zaujímavý. Namiesto toho, aby mohol Smer rok do volieb ukazovať prstom na svojich predchodcov ako hlavných vinníkov zlej situácie, do ktorej sa dostali drobní veritelia Váhostavu, všetky ukazováky tých predchodcov budú namierené na Smer ako na stranu, ktorá v mene politického boja odvoláva opozičných parlamentných predstaviteľov.

Predseda KDH nie je obvinený či podozrivý, ktorého by bolo azda treba v mene spravodlivosti i proti jeho vôli zbaviť imunity a vydať na stíhanie. Predseda Smeru sám zdôrazňuje, že v kauze Váhostavu podľa neho ide o Figeľovu politickú zodpovednosť.

To je však taká zodpovednosť, akú musí každý politik vyvodzovať sám alebo ju prípadne za neho vyvodia jeho voliči v najbližších voľbách. Určite nie je normálne, aby ju za neho vyvodzovali jeho politickí konkurenti – dupľom nie, ak ide o vládnu väčšinu. Tá nielenže nie je zodpovedná za politické svedomie opozície, ale už vonkoncom sa nesmie podujímať takýmto spôsobom ho "čistiť“.

V kriku, ktorý sa po Figeľovom odvolaní nepochybne strhne, tiež celkom zaniknú akékoľvek prípadné pokusy Smeru robiť si zásluhy na zlepšení legislatívy týkajúcej sa pravidiel reštrukturalizácie firiem. Bude to nespravodlivé? Z hľadiska tej legislatívy možno áno. Sotva však z hľadiska tých, čo nie sú schopní predvídať následky svojich činov. Alebo aj sú, ale trpia pocitom, že sa nimi nemusia trápiť.

Ak je také dôležité, aby bola novela Obchodného zákonníka vydiskutovaná a schválená čím skôr – a z hľadiska pomoci veriteľom Váhostavu je to naozaj dôležité –, mala byť na programe dňa od chvíle, keď s ňou vláda prišla. Ak bola iniciatíva odvolať Figeľa politickou chybou, potom uprednostnenie tejto iniciatívy v parlamente pred rokovaním o novele zákona bolo chybou par excellence.

Fakt, že Fico si to očividne uvedomuje, keďže program sa v piatok zmenil, je síce potešiteľný, no stratený čas už nevráti. Keď sa malí veritelia Váhostavu napokon nedočkajú pomoci a opäť nastane čas hľadania vinníkov, ukazovať budú môcť akurát tak všetci na seba navzájom.

To, že odvolávanie Figeľa napokon i tak príde na rad až po rokovaní o novele zákona, bude teda už iba čerešničkou na torte. Načo bolo treba celou tou zbytočnou a primitívnou "diskusiou“, akú nám parlament od stredy ukazoval, v konečnom dôsledku stratiť týždeň, keď to mohlo, ako sa ukazuje, pokojne počkať na neskôr?

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #odvolávanie #Ján Figeľ #kauza Váhostav