Exodus

Európa dlho privierala oči nad osudom utečencov, ktorí sa snažia preplaviť k brehom starého kontinentu. Tento rok však tragédia dosiahla nebývalé rozmery, keď sa Stredozemné more zmenilo na jedno veľké pohrebisko.

20.04.2015 22:00
debata (13)

Tváriť sa, že smrť imigrantov sa nás netýka, je nielenže neľudské, ale aj neprezieravé. Namiesto toho, aby členské štáty EÚ pomohli Taliansku, ktoré nemalo dostatok prostriedkov, aby pokračovalo v záchrannej operácii Mare Nostrum, zorganizovali spoločnú akciu Triton, ktorá je však zameraná skôr na ochranu hraníc. Má to len jednu chybičku – ak si niekto pomoc predstavuje tak, že na akciu vyčlení tretinový rozpočet – nikoho nemôže prekvapiť, že počet utopených stále stúpa. A tvrdiť, že vidina možnej záchrany pritiahne ďalších utečencov je nanajvýš cynické.

Problémy sa nedajú riešiť tým, že v pobrežných vodách bude hliadkovať viac lodí, ktoré však nezachraňujú ľudí na otvorenom mori, ani tým, že na hranici postavíme plot.

Európska únia nedokáže sama odstrániť príčiny, pre ktoré utečenci opúšťajú svoje domovy – a tými sú chaos v Líbyi, vojna v Sýrii a obrovská chudoba v subsaharskej Afrike.

Môže však pomôcť. Namiesto filozofických úvah o multikulturalizme môže teraz reálne ukázať, že je naozaj spoločenstvom, ktoré vyznáva hodnoty humanizmu. Pomoc blížnym v núdzi medzi ne nepochybne patrí. Naopak, iba sa prizerať tragédii z nás robí spolupáchateľov.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #Afrika #migranti