Nižšie účty

Zatepľovanie je ideálnou cestou, ako si môžu ľudia znížiť účty za energie. Štát by sa určite mal starať o to, aby občania nedávali značnú časť príjmov len na energie.

28.04.2015 12:00
debata (3)

Riešením sú buď nízke ceny, alebo nižšia spotreba energií. Lepšia je druhá možnosť. Zateplením spojeným s výmenou okien možno v starších domoch znížiť spotrebu energií až o polovicu. Problémom je vysoká vstupná investícia.

Štvorcový meter zateplenia vyjde zhruba na 40 eur, pri rodinnom dome náklady siahajú až k 5-tisícom eur. Pre časť ľudí v rodinných domoch je to suma, ktorú si napriek budúcim úsporám nemôžu dovoliť. Preto šetria, ako vedia. Kúria lacnejším drevom a uhlím, čo vidieť na kvalite vzduchu v niektorých lokalitách.

Štát doteraz podporoval zatepľovanie skôr v prípade panelákov, kde bola úspora na energiách vzhľadom na počet obyvateľov vyššia. Na rodinné domy sa, žiaľ, zabúdalo. Je dobré, že teraz ministerstvo financií uvažuje o tom, že ľuďom vráti časť nákladov na zatepľovanie.

Na jednej strane sa bude robiť kvalitnejšie a nie načierno, keď štát prichádza o 20-percentnú daň z pridanej hodnoty, či o odvody zo mzdy pre pracovníkov, ktorí zatepľujú. Aby štát ľudí dostatočne motivoval, dotácia by mala byť čo najvyššia, pokojne aj 50 percent z investície.

Podpora by sa štátu vrátila niekoľko ráz, či už na daniach, ušetrených energiách, alebo kvalitnejšom životnom prostredí.

V tomto smere je zatepľovanie rozumnejšie ako zvažované vládne dotácie na plyn pre ľudí s nízkymi príjmami. Lacné energie nie sú niečím, čo je možné udržiavať dlhodobo a ľudia by sa na to ani nemali spoliehať.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #účty #nízka spotreba #zatepľovanie