Pozor, zlý človek!

Posledné vraj prilietajú dážďovníky. Už prileteli, hoci jar sa medzitým začala podobať na leto. Dážďovník, po česky rorýs, spáva počas letu. Keď o tom na besede v našej Malokarpatskej knižnici hovoril spisovateľ Márius Kopcsay, pomyslela som si, že aj my ľudia niekedy „počas letu“ zaspávame a prebudíme sa, až keď sme už tesne nad zemou. A vtedy vzlietneme, alebo aj nevzlietneme. Dážďovníkovi sa to obyčajne podarí.

29.04.2015 13:00
debata (2)

Slávik je nočný vták. Spieva celé noci, potom aj ráno a vlastne aj popoludní. Skoro by sa mohlo zdať, že taký slávik ani nespí. Teraz sú také dni. Všetky moje modranské sláviky majú naladené hrdielka a v noci spievajú. Ozýva sa aj kuvik, myšiarky a niekedy počuť spoza humien štekajúce líšky. Líška nie je vták a v tomto odseku má výnimku.

Ráno sa zo susedných dvorov ozývajú rozospaté kohúty, spoza humien kukajú kukučky a prileteli „naše“ lastovičky. Urobili si hniezdo pod ukolom. V pezinskej knižnici pod strechou hniezdia holuby a robia neporiadok. Pani upratovačka frfle.

Boli časy, keď mala v mene poriadku zhodiť lastovičie hniezda aj s mladými. Takmer dala výpoveď, ako jej to bolo proti srsti. Nakoniec lastovička vyviedla mladé do sveta. Nedali sme ju!

Drozd spieva skoro tak pekne ako slávik. Najkrajšie spieva ráno. Urobil si hniezdo nad spálňovým oknom a kŕmi mladé. Nedajbože prejsť okolo, hnevá sa a vykrikuje. Na jedličke oproti hurtujú hrdličky. A vrabce štrnk-brnk do druhého tŕnia! Na breze jódlojú vlhy, občas vidieť, ako si po humne špacíruje bažant.

Najviac kriku, štebotu, čvŕkotu, capotu, čviriku a škrekotu býva ráno. Sadnem si na kmeň našej ohnutej staručkej moruše, ktorej mama hovorila trnavská malina, a počúvam ten štabarc. Vlastne si neviem predstaviť, že niekomu tieto vtáčie trilky prekážajú, že sú aj takí ľudia, ktorí si iba tak vystrelia na vtáka, lebo ich ráno zobúdza a nedá spať, lebo im chodí do jahôd a vôbec, lebo si myslia, že to za bránou a za plotom je ich, tak aký vták…

S dierkou v hrudníku padajú do susedových dvorov.

Neviem si predstaviť vtáčence, ale v susednom Česku povolili konzumáciu psov a mačiek. Časom možno budeme odchytávať aj vtáčí drobizg. Bielkoviny.

Vtákov a ich hniezdisk je čoraz menej, čo nezlikvidujeme nešetrným zaobchádzaním s ich životným prostredím, to požerieme. Požerieme aj divú zver, vlky a líšky postrieľame iba tak. Namiesto stromov budú všade parkoviská, na nich autá s klimatizáciou a v tých drahých autách na zadnom sedadle budú spať vyčesaní, navoňavkovaní vyobliekaní psi.

Ak takého psa necháte zatvoreného v aute na slnku, môže sa prehriať a ak to prežije, môžu vás naháňať „ochranári“, že ste ho tam nechali. Ak však necháte otvorené okno, môže psa niekto ukradnúť a zjesť!

Nemám rada psov vo frakoch, ale ani jedného by som nezjedla. A mačka? Tá je pre mňa Jej veličenstvo. Len som chcela, že nebyť človekom, celkom rada by som sa od nás všetkých dištancovala, od toho, ako nám tu preskakuje!

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #príroda #vtáky