Štátne elektrárne?

Slovenské elektrárne sa po deviatich rokoch môžu opäť stať štátne. Nebolo by na tom nič zlé, ale treba sa poriadne poučiť z minulosti a zaviesť v prípadnom štátnom podniku normálny štýl riadenia. Taký ako platí v Nemecku, Švédsku, ale niekedy aj v Česku.

29.04.2015 22:00
debata (24)

Manažéri sa tam v štátnych podnikoch obracajú, ako by boli v súkromnej firme. Pracujú, aby štátny podnik fungoval čo najlepšie, sú platovo motivovaní. Nemôže byť ani reči o zmanipulovaných tendroch, ani spriaznených zákazkách.

Najmä v 90. rokoch boli na Slovensku štátne podniky tunelované a štátu veľa neprinášali. Vo vyspelých krajinách je pritom bežné, že ak má štát unikátne nerastné ložisko, jedinečné elektrické či plynárenské siete, tak na tejto infraštruktúre sedí a zisky, ktoré sa takto vytvoria, sa prelievajú do štátnej kasy a pomáhajú celej krajine.

Takto mal na Slovensku fungovať najmä Slovenský plynárenský priemysel. Namiesto toho bol podnik počas bačovania štátu rozkrádaný a neskôr štátom pod cenu predaný. Podobný osud mali aj Slovenské elektrárne. Štát roky tunelovaný podnik predal pod cenu, pozeral sa na to, ako sprivatizovaná firma profitovala z prudkého zdražovania elektriny a potom získané peniaze, na úkor bežných ľudí, rôznymi kanálmi opúšťali krajinu.

O zahraničných investoroch na Slovensku si totiž netreba robiť žiadne ilúzie. Napríklad peniaze do Mochoviec išli cez Taliansko. Najväčšia slovenská telekomunikačná spoločnosť zase namiesto vyplácania dividend úverovala majoritného nemeckého vlastníka, samozrejme tiež na úkor slovenských daňovníkov. Pre investorov je dôležitý zisk skupiny a nie dákej dcérskej spoločnosti na Slovensku. Jej úlohou je akurát zarobiť a odviesť čo najviac.

Taliansky Enel teraz svojich 66 percent akcií v Slovenských elektrárňach predáva. Chce sa totiž zbaviť dlhov, aby koncern neprišiel o rating. Aj keď Slovenské elektrárne majú miliardové majetky, záväzky k roku 2013 dosiahli až 4,5 miliardy eur. Oddlžiť elektrárne bude beh na dlhé trate. Je to otázka toho, či bude budúci vlastník podnik dobre manažovať a trpezlivo čakať, kým budú Mochovce dostavané a ziskové. Na stole je tiež dôležitá otázka, aby podnik dokázal v Európe predať to, čo vyrobí.

Pre štát sa to zdá byť tvrdý oriešok, ale na druhej strane odborníkov na energetiku máme. Ak má vláda všetky tieto okolnosti poriadne premyslené a vyriešené, potom by štát po vzore vyspelých krajín mohol ovládať a profitovať z dominantného výrobcu elektriny.

Tromfy na to, ako získať elektrárne pod kontrolu, vláda má. Štát má pohľadávku takmer pol miliardy eur voči elektrárňam za protiprávnu prevádzku Gabčíkova a za týchto okolností bude Enel veľmi ťažko predávať svoje akcie v Slovenských elektrárňam zahraničným záujemcom. Štát môže mať tiež peniaze potrebné na to, aby podnik ovládol, a to z predaja akcií Slovak Telekomu či slabšieho druhého penzijného piliera. Treba však dvakrát merať a raz rezať.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne