Cameronova odvaha?

Takmer všetci sme sa totálne mýlili v predpovedaní výsledkov britských volieb (vrátane autora týchto riadkov). Malo to byť tesné. Nebolo. Opoziční labouristi pod vedením Eda Milibanda pohoreli. Konzervatívny premiér David Cameron zvíťazil na celej čiare.

08.05.2015 22:00
debata (2)

O tom, prečo sa prieskumy netrafili, bude napísaných určite množstvo analýz. V konečnom dôsledku je však britské hlasovanie len potvrdením známeho faktu. Prieskumy nie sú voľby. Výskumy niečo predpovedajú, ale ľudia sa slobodne rozhodujú.  Niekedy úplne inak, ako ešte nedávno tvrdili v nejakom dotazníku. A v tom spočíva aj krása slobodných volieb. Keby sme vedeli, ako dopadnú, nemuseli by sa predsa ani konať.

Teraz je výsledkom toho, že sa v Británii uskutočnili, pomerne silný mandát pre Camerona. Svojim mnohým kritikom aj vo vlastnej strane dokázal, že je schopnejším lídrom, ako si mysleli. Bude mať odvahu niečo so svojou vylepšenou pozíciou urobiť? O Cameronovi sa hovorí, že ani veľmi nechcel referendum o Európskej únii. Dal však sľub, ktorý bude musieť splniť. A v minulom volebnom období výrazne ustupoval euroskeptickému krídlu konzervatívcov a politickej agende Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP).

Hlasovanie o vystúpení Británie z Európskej únie sa uskutoční. S novou pozíciou by však Cameron mohol ukázať väčšiu rozhodnosť. Ak on sám nie je euroskeptikom, nech to dokáže. Nech jasne povie Britom, že audit jeho vlády ukazuje, že členstvo v EÚ je pre krajinu v podstate vo všetkých oblastiach výhodné. Otázka jednoducho znie, či bude mať Cameron politickú odvahu, aby viedol kampaň za zotrvanie Británie v únii.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Veľká Británia #David Cameron