Gastrolístky – v čom záujme?

Gastrolístky sú požehnaním i prekliatím. Vďaka nim si ľudia zvykli chodiť na obed do reštaurácií. Vďaka nim majú emitenti garantované miliónové zisky a vďaka nim prevádzkovateľom reštaurácií zostali iba oči pre plač, lebo im musia platiť vysoké provízie.

11.05.2015 09:00
debata (5)

Malý počet firiem vydávajúcich gastrolístky, stabilný trh (cca. 750-tisíc užívateľov) a zhruba 5 % provízia z jedného lístka robia z tohto segmentu vysoko ziskový biznis. Pri prakticky nulovom riziku si tak na veľmi slušné peniaze príde zopár „vyvolených“. Navyše, ak by sa naozaj dohodli a rozdelili si trh, čo momentálne prešetruje Protimonopolný úrad, mali by po starostiach…

Riešením by preto bolo gastrolístky zrušiť, lebo okrem toho, že sú zbytočným medzičlánkom, ktorý ťahá majiteľom reštaurácií peniaze z vreciek, predstavuje zbytočnú byrokratickú záťaž pre zamestnávateľov i prevádzkovateľov.

Nežijeme však v ideálnom svete. Ak by sa zrušili, podľa viacerých hostinských by ľudia prestali chodiť na menu. Na druhej strane, gastrolístky berú prakticky vo všetkých maloobchodných sieťach, takže svoj pôvodný účel – aby sa prioritne využívali v stravovacích zariadeniach – sa už dávno míňa cieľu.

Ak zrušenie odmieta i rezort práce, riešením by mohla byť striktnejšia regulácia – osekanie marží pri vstupe a predovšetkým pri výstupe gastrolístkov z obehu. Po predložení a hlasovaní o takomto legislatívnom návrhu by aspoň bolo jasné, koľko poslancov bráni záujmy voličov a koľkí zastupujú v parlamente záujmy lobistov.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #gastrolístky