Na čele pelotónu

Slovensko ukazuje zvyšku krajín platiacich eurom chrbát a je lídrom v hospodárskom raste. Platí to v prípade údajov za prvý štvrťrok tohto roka v porovnaní s rovnakým obdobím minulého, keď sme rástli o 3,1 percenta.

15.05.2015 22:00
debata (10)

Dosahy dobrej správy sú, že pribudnú nové pracovné miesta, keďže firmám sa zjavne darí. Nasledovať by mal lepší výber daní a znižovanie daňového zaťaženia tam, kde to ekonomika najviac potrebuje.

Slovensko potrebuje riešiť najmä dlhodobú nezamestnanosť a tak by dane či odvody mali klesať pre ľudí s nižšími príjmami. Zároveň treba pamätať aj na tých, čo pracovné miesta tvoria. Prečo je rast taký silný? Podstata spočíva v tom, čo sa deje v zahraničí, ale nemenej dôležitým faktorom je aj vývoj na Slovensku.

Európska centrálna banka nalieva do ekonomík voľné peniaze a tým výrazne zlacňuje úvery, čo môže podporiť investície. Rizikom je, aby to neprešvihla, príliš sa neznehodnotilo euro a namiesto mierneho poklesu cien neprišiel veľký cenový rast a ohrozenie úspor.

Dôležité tiež je, že Slovensko včas skonsolidovalo verejné financie, znížilo deficit a začal klesať dlh. O to väčší priestor sa teraz otvára na verejné investície najmä do výstavby diaľnic. To treba maximálne využiť.

Podstatné tiež je, že opatrenia na znižovanie deficitu nezasiahli veľmi ľudí s nízkymi a strednými príjmami a tí, naopak, po poklese odvodov dostali možnosť zarobiť si v čistom výrazne viac aj pri relatívne nízkej hrubej mzde.

Vlani, keď sa Nemecko dostalo do krátkej hospodárskej krízy a špekulovalo sa, či neskončí v recesii, Slovensku začal škrípať export. Nízky rast cien v obchodoch vtedy našťastie oživil domácu spotrebu, zlepšila sa zamestnanosť v službách.

Teraz k tomu začína oživovať priemysel, automobilky výrazne pookriali, pribúdajú ich nové dodávateľské závody a etablované automobilky idú vo svojich investíciách ďalej.

Spomedzi krajín platiacich eurom rastieme najviac. Takéto tempo by sme si museli udržať niekoľko rokov na to, aby sme ich dobehli. Lepším cieľom je predbehnúť susedné krajiny. Česko malo v prvom kvartáli rast až 3,9 percenta, čo bolo najviac v celej EÚ. Keď sa na Slovensku prejaví súčasné napredovanie automobiliek, pokojne sa k takýmto číslam tiež môžeme priblížiť.

Štatistiky Eurostatu už ukázali, že Slováci vo firmách nad desať zamestnancov vlani zarábali viac ako Česi. Vláda by mala na budúci týždeň predstaviť ďalší sociálny balíček, čo súčasná situácia umožňuje. Popri raste ekonomiky treba však na rozvoj viac hľadať vnútorné rezervy, šetriť na nákupoch a investovať triezvo.

Dôležité bude, aby vláda prišla s opatreniami, ktoré dlhodobo podporia zamestnanosť. Situácia je šancou na vyriešenie toho, aby 2,4 milióna pracujúcich Slovákov stále pracovalo a platilo dane na dávky pre 200-tisíc ľudí, ktorí nie vždy vlastnou vinou sú dlhodobo bez roboty.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hospodársky rast