Kvapka v mori

Na Slovensku sa ročne presťahuje zhruba 70- až 90-tisíc ľudí. Iba štvrtina z nich sa však presídli z kraja do kraja a len úplne malý zlomok - menej ako 5 percent - uvádza ako dôvod zmeny bydliska zmenu zamestnania. Väčšinou sa ľudia sťahujú preto, lebo nasledujú rodinu alebo riešia bytovú otázku.

20.05.2015 13:00
debata (1)

Mohlo by sa zdať, že Slováci sú zápecníci, ktorým sa nechce sťahovať za prácou, čo by mohlo potvrdzovať aj niekoľko medializovaných prípadov, keď do novej fabriky nevedeli zohnať zamestnancov ochotných za prácou dochádzať. Na druhej strane státisícová armáda mladých, ktorí sa vydali za prácou do sveta, je dôkazom, že veci sú trochu komplikovanejšie.

Zdanlivo nízka mobilita má viacero príčin. Podiel dochádzajúcich z ekonomicky aktívneho obyvateľstva je jednoznačne najvyšší tam, kde je dostatok pracovných príležitostí – čiže v okolí Bratislavy a Košíc.

Hoci to na prvý pohľad vyzerá nelogicky, tam kde niet práce, vytráca sa aj ochota cestovať. Nízka cena práce a vysoké priame náklady na cestu do zamestnania sú totiž značne limitujúce.

Druhou príčinou je nedostupnosť bývania. Vysoké ceny nehnuteľností v oboch metropolách spôsobujú, že pracovné sily dochádzajú za prácou len ako "pendleri“ či "týždňovkári“, ktorí trvalé bydlisko nemenia.

Novela zákona o službách zamestnanosti, prostredníctvom ktorej budú môcť ľudia získať finančný príspevok na podporu pracovnej mobility trochu pomôže. Lenže 250 eur na pol roka je len kvapkou v mori.

Keďže zo štatistík je zrejmé, že zmenu bydliska vyhľadávajú oveľa viac slobodní (predovšetkým muži a vysokoškolsky vzdelaní) ako manželia alebo rozvedení, skutočným impulzom pre vyššiu mobilitu pracovných síl by bola podpora výstavby nájomných bytov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #príspevok #presťahovanie