Normálne a užitočné

Ak je niečo na takzvaných balíčkoch vlády Smeru iritujúce, je to možno pompéznosť, s akou sú predkladané. Nuž ale prvé pravidlo politického marketingu, podľa ktorého nikto nepriráta politikovi k dobru niečo, čím sa on sám nahlas a fanfarónsky nepochváli, nepustí ani v tomto prípade. Na samotných plánoch, ktoré sú obsahom balíčka, o ktorom je teraz reč, pritom nič iritujúce nie je.

24.05.2015 22:00
debata (86)

O polovicu znížená sadzba dane z pridanej hodnoty na základné potraviny? Môžeme špekulovať, nakoľko sa nová desaťpercentná sadzba DPH reálne premietne do cien chleba, mlieka či vajec. Alebo či chystané memorandum vlády s obchodnými reťazcami bude v tomto zmysle účinné. Určite nám však nemá prečo prekážať samotné zníženie dane. V Európe má drvivá väčšina štátov viacero rôznych sadzieb DPH na rôzne produkty. Mimochodom, aj Slovensko medzi tieto štáty patrí. Znížené či superznížené sadzby DPH v týchto štátoch pritom odzrkadľujú predovšetkým ich sociálnu politiku. Či už ide o DPH na lieky, knihy, sociálne služby, učebnice, alebo hoci detské oblečenie.

Snažiť sa takýmto spôsobom o nižšie ceny základných potravín je absolútne v rovnakých intenciách. Pre štát s našou mierou nezamestnanosti a štát, v ktorom dokonca ani zamestnanie neochráni množstvo rodín pred ohrozením chudobou, to platí dvojnásobne.

Na fakte, že sa Smer snaží naprávať zúfalé výsledky politík posledných desaťročí, alebo sa snaží správať ako normálna ľavica, kritizovať nie je čo.

Užitočné je aj zvýhodňovanie podnikania v zaostávajúcich regiónoch s vysokou nezamestnanosťou. Množstvo európskych štátov úplne prirodzene také regióny rozoznáva a snaží sa do nich aj podobnými spôsobmi pritiahnuť biznis. Nikto so zdravým rozumom nebude tvrdiť, že podnikanie napríklad v Rimavskej Sobote je, čo sa týka infraštruktúry, technických a ľudských zdrojov, rovnaké, ako v Bratislave či Nitre. Ak si to niekto myslí, nech si to vyskúša.

Takto môžeme pokračovať ďalej, položku po položke. Zvýšenie materskej? Podpora rozširovania kapacít materských škôl? Zvýšenie príspevku na starostlivosť o dieťa (čiže uhrádzanie časti nákladov na jasle alebo materskú školu)? A čo sa už dá nazvať prorodinnými opatreniami, ak nie tieto? Alebo mierne zvýšenie minimálnej mzdy, o ktorej jej odporcovia radi rečnia, akurát ešte nikto z nich hodnoverne nedokázal, že by mala mať naozaj negatívny vplyv na zamestnanosť… Smeru možno vyčítať to, čo sme spomenuli na začiatku: opatrenia, ako tieto, by mali byť úplne normálnou agendou vládnutia strany, ktorá si chce hovoriť sociálnodemokra­tická, aj bez fanfár. Ak už teda nehovoríme, že minimálne podpora regiónov by mala byť normálnou agendou každej čo i len trochu príčetnej vlády bez ohľadu na ideológiu.

Na samotnom fakte, že sa Smer aspoň snaží naprávať zúfalé výsledky politík posledných desaťročí (regióny), alebo sa snaží správať ako normálna ľavica, však kritizovať nie je čo. Pravdaže, len ak človek nie je napríklad opozičný kresťanský demokrat. To môže potom na adresu „balíčka“ rečniť o populizme, hoci doterajší príspevok KDH k prorodinnej politike zahŕňa akurát tak podporu bigotnosti (že niekedy aj spoločne so Smerom, je kapitola sama osebe).

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #sociálny balíček